czwartek, 28 lutego 2013

Cytrynowa babka z czekoladą


Słoneczna, świeża babka cytrynowa z kawałkami gorzkiej czekolady. 
Wilgotne, mięciutkie ciasto idealnie komponuje się z poranną herbatką. :)


Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sok z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z cytryny, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wsypujemy startą skórkę oraz posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.



Ciasto przekładamy do keksówki (20 x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Gotową babkę możemy polać przygotowanym z soku z cytryny i  cukru pudru lukrem.

Smacznego! :)

Chocoholiczka









Cytrynowe wypieki

9 komentarzy:

  1. Cytryny i czekolada - idealne połączenie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? :) Chociaż dla mnie wszystko z czekoladą to idealne połączenie :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja do babek zawsze miałam dystans, ale ta przypadła mi do gustu :)

      Usuń
  3. Wygląda szałowo, ślinka mi już leci:) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Będzie u nas na świątecznym stole ;)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Cytrynowa babka to mój smak z dzieciństwa z okresu świątecznego. Tego smaku nie da się zapomnieć

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne świetne ciastko z białym, smacznym lukrem.

    OdpowiedzUsuń