Dzięki uprzejmości Atakan Sp. z o.o., otrzymałam możliwość wypróbowania bardzo ciekawego produktu jakim jest karob. Zaintrygowała mnie przede wszystkim możliwość stosowania go jako zamiennik czekolady.
Czy tak jest w rzeczywistości? Hmm... Rzeczywiście proszek z karobu można stosować jako zamiennik kakao np. w wypiekach. Będą miały one nieco inny aromat, ale za to bardzo ciekawy.
Nie zamienię mojej ukochanej czekolady na produkty z karobu, ale zdecydowanie znajdą one swoje stałe miejsce w mojej kuchni, gdyż naprawdę uwiodły mnie oryginalnym smakiem, wyjątkowym aromatem.
Nie zamienię mojej ukochanej czekolady na produkty z karobu, ale zdecydowanie znajdą one swoje stałe miejsce w mojej kuchni, gdyż naprawdę uwiodły mnie oryginalnym smakiem, wyjątkowym aromatem.
Podoba mi się w szczególności możliwość dosładzania produktów melasą zamiast cukrem.
Poniżej kilka informacji o samym karobie, pojawią się także przepisy na różne wykorzystanie zarówno proszku z karobu jak i melasy.
Poniżej kilka informacji o samym karobie, pojawią się także przepisy na różne wykorzystanie zarówno proszku z karobu jak i melasy.
Karob jest owocem drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich, często nazywany też chlebem świętojańskim. Okazuje się, że stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm.
- Zawiera tylko cukru naturalne, może być stosowany przez cukrzyków.
- Poprawia trawienie. Może być stosowany przy zaburzeniach jelitowych (refluks).
- Obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Działa jako antyutleniacz.
- Stosowany w leczeniu biegunki zarówno u dzieci jak i dorosłych.
- Pomocny w profilaktyce astmy i problemach wywołanych przez alergie.
- Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom.
- Polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny).
- Stosowany regularnie wspomaga zapobieganie występowania raka płuc.
- Doskonałe źródło minerałów tj.: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód. Polecany w walce z osteoporozą.
- Doskonałe źródło witamin: B1, B2, B3, E.
- Garbniki karobu zawierają kwas galusowy o właściwościach przeciwbólowych, antyalergicznych i antybakteryjnych. Jest również przeciwutleniaczem , działa antywirusowo i antyseptycznie. Wykorzystywany w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej.
- Wspomaga leczenie polio u dzieci.
Karob występuje najczęściej w postaci proszku, który często stosowany jest jako substytut kakao i zamiennik czekolady oraz melasy, czyli gęstego syropu o karmelowym posmaku.
Zastosowanie karobu. Melasę spożywać można jako zamiennik cukru, dodatek do potraw, wypieków, naturalny słodzik do napojów zimnych i gorących oraz deserów. Proszek z karobu, który powstaje ze zmielonych nasion stosuje się do wypieku ciast, ciasteczek, lodów, mleka i polew.
Co ważne, proszek może być spożywany przez osoby uczulone na kakao i czekoladę.
Źródło: Opracowanie własne na podstawie materiałów udostępnionych przez Atakan Sp. z o.o.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz