piątek, 25 stycznia 2013

Słodkie i wartościowe: karob, czyli proszek i melasa z chleba świętojańskiego



Dzięki uprzejmości Atakan Sp. z o.o., otrzymałam możliwość wypróbowania bardzo ciekawego produktu jakim jest karob. Zaintrygowała mnie przede wszystkim możliwość stosowania go jako zamiennik czekolady.
 Czy tak jest w rzeczywistości? Hmm... Rzeczywiście proszek z karobu można stosować jako zamiennik kakao np. w wypiekach. Będą miały one nieco inny aromat, ale za to bardzo ciekawy. 
Nie zamienię mojej ukochanej czekolady na produkty z karobu, ale zdecydowanie znajdą one swoje stałe miejsce w mojej kuchni, gdyż naprawdę uwiodły mnie  oryginalnym smakiem, wyjątkowym aromatem.
 Podoba mi się w szczególności możliwość dosładzania produktów melasą zamiast cukrem.
Poniżej kilka informacji o samym karobie, pojawią się także przepisy na różne wykorzystanie zarówno proszku z karobu jak i melasy.



Karob jest owocem drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich, często nazywany też chlebem świętojańskim. Okazuje się, że stosowanie  karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm.
  • Zawiera tylko cukru naturalne, może być stosowany przez cukrzyków.
  • Poprawia trawienie. Może być stosowany przy zaburzeniach jelitowych (refluks).
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Działa jako antyutleniacz.
  • Stosowany w leczeniu biegunki zarówno u dzieci jak i dorosłych.
  • Pomocny w profilaktyce astmy i problemach wywołanych przez alergie.
  • Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom.
  • Polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny).
  • Stosowany regularnie wspomaga zapobieganie występowania raka płuc.
  • Doskonałe źródło minerałów tj.: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód. Polecany w walce z osteoporozą.
  • Doskonałe źródło witamin: B1, B2, B3, E.
  • Garbniki karobu zawierają kwas galusowy o właściwościach przeciwbólowych, antyalergicznych i antybakteryjnych. Jest również przeciwutleniaczem , działa antywirusowo i antyseptycznie. Wykorzystywany w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej.
  • Wspomaga leczenie polio u dzieci.

Karob występuje  najczęściej w postaci proszku, który często stosowany jest jako substytut kakao i zamiennik czekolady oraz melasy, czyli gęstego syropu o karmelowym posmaku.
Zastosowanie karobu. Melasę spożywać można jako zamiennik cukru, dodatek do potraw, wypieków, naturalny słodzik do napojów zimnych i gorących oraz deserów. Proszek z karobu, który powstaje ze zmielonych nasion stosuje się do wypieku ciast, ciasteczek, lodów, mleka i polew.
Co ważne, proszek może być spożywany przez osoby uczulone na kakao i czekoladę.

Źródło: Opracowanie własne na podstawie materiałów udostępnionych przez Atakan Sp. z o.o.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz