środa, 10 kwietnia 2013

(Nie)czekoladowy koktajl śliwkowy


Do tego, że śliwka i czekolada to genialne połączenie, na pewno nie muszę nikogo przekonywać.
Jeśli natomiast nie możemy, bądź też nie chcemy używać kakao, można z powodzeniem zastąpić je zdrowym karobem, uzyskując dodatkowe walory smakowe.
Ten koktajl doskonale sprawdzi się jako dietetyczny deser, a ja dodaje go do serii śniadania Chocoholiczki, ze względu na jego zdrowy i energetyczny charakter. :)


Składniki na dwie porcje:
  • 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego
  • 2 garści śliwek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka karobu (można zastąpić rozpuszczalnym kakao)
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych migdałów



Wykonanie:

W robocie kuchennym miksujemy ze sobą jogurt oraz śliwki (jeżeli używamy mrożonych, warto wyjąć je pół godziny wcześniej, by choć lekko się rozmroziły). Dodajemy miód, miksujemy i na koniec dosypujemy  cynamon oraz łyżeczkę karobu lub rozpuszczalnego kakao.



Całość przelewamy do pucharków i obsypujemy obficie mielonymi migdałami.

Smacznego! ;)

Chocoholiczka





8 komentarzy: