Po mocno czekoladowej tarcie zapraszam na delikatniejsze i słodsze ciasto czekoladowe z przepysznym, lekkim kremem waniliowym.
Ciasto jest tak smaczne, że u nas nie wytrzymało oczekiwania w lodówce i pierwszy kawałek zniknął jeszcze przed schłodzeniem. :)
Szczerze polecam wszystkim miłośnikom słodkiej, mlecznej czekolady i waniliowych aromatów.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki kakao
- 200g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3-4 łyżki ciepłej wody
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 180 g cukru
- 2 op cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
- 60 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.
Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto, dodatkowo możemy je także przystroić kremem, jeżeli nam pozostał.
Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, jednak u nas nie dotrwało, co wyraźnie widać na zdjęciu - krem jeszcze nie zdążył do końca stężeć.
Smacznego! ;)
Czuję się tu jak w niebie :D
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcia mnie zupełnie rozbroiły.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
uwielbiam te Twoje cuda! uwielbiam czekoladę! :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę z Ciebie niezła czekoladocholiczka:D niesamowita jesteś, ciasto wygląda obłędnie pysznie, aż slinka cieknie
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, uwielbiam wszystko, co ma w sobie czekoladę, dlatego tez bardzo podoba mi się twój blog:) Wrzucam do śledzonych:)
OdpowiedzUsuńczekoladowa pysznosc!!!
OdpowiedzUsuńAle ciacho! Totalnie kojarzy mi się z murzynkiem mojej babci, który przekłada kremem :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
Dziękuję za wszystkie słodkie komentarze :)
OdpowiedzUsuń:D Ty naprawde kochasz czekoladę :) Super sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie czekoladowo u Ciebie! Widzę, że łączy nas miłość do czekolady:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i częstuję się na odległość:) A w zamian zapraszam Cię na mus czekolady;P
Mus z czekolady? Nie trzeba mi dwa razy powtarzać! ;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności...
OdpowiedzUsuńMoje pasje, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńi tak, masz rację... kooocham czekoladę... :)
OdpowiedzUsuńPotrzebny jest budyń do tego?? :)
OdpowiedzUsuńNie :) Samodzielnie go wykonujesz - krem waniliowy ma taką właśnie budyniową konsystencję, więc czasem zamiennie używałam sformułowania budyń :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Jesteś mi winna nową klawiaturę!!!
OdpowiedzUsuńNa zaślinionej nie da się już pisać ;)
Hihi :) Aldonka, upiecz ciacho, smak Ci wszystko wynagrodzi :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
O matko, boskie to ciacho :) ja je chce upiec! Tylko musze cukier kupic, a mam pytanko czy brązowy moge zastapic bialym?
OdpowiedzUsuńPaprotko, możesz :) Ja lubię brązowy cukier, bo dodaje ciekawego aromatu, ale w tym przypadku nie będzie miało to kluczowego dla ciasta znaczenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
No i upiekłam :) dałam troche mniej cukru do kremu a i tak wyszedł słodki i spód posmarowałam dzemem z czarnej porzeczki. Ciasto pycha :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbaardzo sie ciesze, ze smakowalo! :-)
OdpowiedzUsuńile ma opakowanie cukru waniliowego bo mam 30 g a widziałam też 16g kto które ? ;)
OdpowiedzUsuń16g wystarczy, jeżeli użyjesz 30 g to polecam odjąć łyżkę cukru :).
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Zrobilam to ciasto, w sumie pierwszy raz w zyciu wzielam sie za czekoladowe. Wyszlo cudne!! Jedyna modyfikacja- pieklam 30 min. Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze smakowalo :-) a czas pieczenia zalezy pewnie od piekarnika, super, ze tak wyczulas czas pieczenia w swoim :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńciasto wygląda przepysznie :) ale nie ma co ukrywac , jest czekolada , jest krem to ,to , co uwielbiam najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTego ciacha nie da się nie podjadać w trakcie przygotowania ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dzis nabrala mnie ochota, na cos slodkiego wiec od razu decyzja podjeta- po raz kolejny zrobie to ciasto. Moj mąż już się trzęsie z niecierpliwości i sciera ślinę z podlogi. Ciacho jest REWELACYJNE, krem boski a calosc tworzy cudna kompozycje.
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że smakuje! Następnym razem poproszę o zdjęcia ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie
az slinka leci !!! ja wlasnie teraz je robie no i cisto wogole mi nie uroslo...no moze 0.5 cm, moze dlatego ze wlalam maslo stopione, a nie starte....no bo co znaczy starte maslo??? no a krem czekam az budyn sie ostudzi i bede dalej robic...i tak sie zje :-)
OdpowiedzUsuńMasło kroimy na kawałki, żeby lepiej się utarło (lub zmiksowało, jeżeli używamy miksera czy robota kuchennego) ;-).
UsuńMam nadzieję, że ciacho smakowało!
Pozdrawiam serdecznie
Ale soczyscie wyglada ! Jakby mialo sie na widelczyku rozplynac ! Wlasnie szykuje sie do zawodow sylwetkowych i niestety slodycze mam wykluczone z diety :( Ale ten blog pomoze mi to przetrwac ;) polecam tez swojego bloga : http://fitdevangel.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńRobię właśnie to ciasto, budyń stygnie, już się nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis! Ciasto wyszło pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMusi być masło może być margaryna Kasia do ciasta?
OdpowiedzUsuńMoze byc Kasia :) Chociaz ja jestem zwolenniczka masla :) Pozdrawiam cieplo!
UsuńChocoholiczka :)
Często je piekę i jest przepyszne.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam��
OdpowiedzUsuńMi jakoś wysuszyły się boki za bardzo.... 😔
OdpowiedzUsuńSprawdź rachunek bankowy numer na numer konta bank
OdpowiedzUsuńhttp://wybierampulawy.pl
OdpowiedzUsuńCukier jest głównym składnikiem śmietanki. Służy do tego, aby krem był gęstszy i bardziej luksusowy.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja pychotka polecam każdemu kto może jeść słodkości czyli łasuchy ślinka cieknie mniam🤣🤣😋
OdpowiedzUsuń