Moja kolejna propozycja brownies. Tym razem z pysznymi słodkimi gruszkami. Użyłam mięciutkich z kompotu, ale doskonale sprawdzą się też świeże. Intensywnie czekoladowe ciacho, ciężkie i gliniaste, dzięki gruszkom otrzymało nieco lekkości. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 40 g kakao w proszku
- szczypta cynamonu
- 2 gruszki - świeże lub z kompotu, pokrojone w większą kostkę
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
- garść prażonych płatków migdałowych
Wykonanie:
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę i pokroić gruszki.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i gruszki.
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę i pokroić gruszki.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i gruszki.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Gotowe ciasto można także przystroić polewą czekoladową i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Gotowe ciasto można także przystroić polewą czekoladową i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego! ;)
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym największy kawałek...
Już drugi raz upiekłam, jest fantastyczne! Polecam!
OdpowiedzUsuńA cynamon, w którym momencie dodać?
OdpowiedzUsuńDzis zrobiłam przepis pyszny, następnym razem dodam troche mniej cukru ale to kwestia gustu jak komu pasuje :)
OdpowiedzUsuń