Uwielbiamy serek mascarpone... Jest w czołówce wcale nie tak daleko za czekoladą :) A w raz z nią tworzy połączenie idealne... Ale nie o tym dzisiaj, choć nie obyło się bez czekoladowego akcentu :). Tym jednak razem główną rolę zaraz przy mascarpone odegrały pomarańcze.
Genialny duet... Naprawdę warto spróbować, zwłaszcza, że to jeden z tych deserów błyskawicznych :)
Składniki na 2 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 4 łyżki konfitury z pomarańczy
- garść pokruszonych herbatników
- łyżeczka kakao rozpuszczalnego
Wykonanie:
Serek mascarpone łączymy z 4 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką brązowego cukru (jeżeli pomarańcza była bardzo kwaśna można delikatnie dosłodzić). Odstawiamy by cukier zupełnie się rozpuścił.
Tymczasem kruszymy herbatniki za pomocą wałka - świetna zabawa :).
W przygotowanych pucharkach układamy warstwowo - odrobinę herbatników, masę mascarpone, konfiturę z pomarańczy, masę mascarpone, herbatniki konfiturę z pomarańczy, masę z mascarpone i tak wg uznania do wykończenia składników posypując na koniec kakao.
Pychotka! :)
Na pewno bym pokochała ten deser ;)
OdpowiedzUsuńNie da się nie kochać :) A skoro Bizneswoman to zapracowana...a ten deser błyskawiczny. :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPięknie wygląda, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mogę przesłać zapachu... :)
UsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A tak przy okazji... jestem absolutnie zakochana w Twoim łososiu!
Usuńczyż nie jest obłędny!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam... tak jak Twoje zdjęcia, które dzięki fb mogę podziwiać :)
Usuńten deser cały jest do uwielbiania
OdpowiedzUsuńdzisiaj go będę robiła dam znać jak nie zapomnę a blga dodaję do ulubionych pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Daj znać, jak smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Jak ja lubię desery, które nie są ciastami :) Różne masy, pianki, kremy czy musy to coś dla mnie. Na pewno wypróbuje, szczególnie, że od niedawna mam wyciskarkę do soków i wychodzą pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa też czy dałoby się tak zrobić,aby serek miał smak kokosowy? Myślę o deserze o smaku pina colada, gdzie mascarpone spełniałby rolę malibu... A ananasa może bym dała w formie musu jakiegoś :) Po prostu jakby tak pinacolada w formie bardziej stałej, ale nie ciasto :)
OdpowiedzUsuńSama nazwa rozbudza zmysły a do tego jak apetycznie wygląda, mniam mniam.
OdpowiedzUsuń