Mój debiut :) Na początku chciałam podziękować Kokoko za jej przepis. Tak dokładnie wyjaśnia w nim sposób wykonania chleba, że w końcu się odważyłam. Wyszedł naprawdę pyszny, nie jest słodki, a kakao nadaje mu wyjątkowego aromatu.
Naprawdę polecam, bo i ja będę na pewno do niego wracać. :)
Składniki:
- 15g świeżych drożdży
- 40g cukru
- 310ml mleka
- 400g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennej
- 40g kakao (niesłodzonego)
- 40g masła, roztopionego
- szczypta soli
Pysznie smakuje z konfiturą pomarańczową, twarożkiem z miodem... Jest tak mięciutki, że zajadaliśmy się nim bez masełka. :)
Wykonanie:
Drożdże umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do drożdży. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dosypujemy mąkę, kakao, masło i sól i wyrabiamy przez około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, nie dodajemy mąki, lecz dalej wyrabiamy je w misce - jedną ręką mocno trzymamy miskę, a wyrabiamy drugą :). Przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin.
Keksówkę o wymiarach 30x12cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wtykając w nie palec :), formujemy w prostokąt i przekładamy do keksówki.
Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut. Odłożyłam jeszcze trochę ciasta i uformowałam 4 małe bułeczki, bo tak jak wskazywała autorka, ciasto pięknie rośnie, więc obawiałam się, że i mi "ucieknie" z foremki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut, następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
I ja mam w planach upieczenie tego chlebka! Twój wspaniale się prezentuje. Pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Dziękuję! :) Zrób koniecznie, jest naprawdę wyjątkowy w smaku i pięknie rośnie :)
UsuńPozdrawiam! :)
O to ciekawy ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy w smaku i prosty w przygotowaniu :) Polecam :)
Usuńchlebek nieziemsko wygląda
OdpowiedzUsuńobłędnie czekolady mmm
I to taki o wytrawnym smaku kakao. Bardzo ciekawe doświadczenie :)
UsuńDobrze, że sprawdziłaś przepis - sama chyba nie miałabym odwagi użyć kakao,a tak wiem, że warto :-)
OdpowiedzUsuńJa też długo się do tego zabierałam :) Ale było warto. Chyba zrobię go w tej weekend :)
UsuńLubię zrobić własny chlebek, a już z czekoladą to smakuje jak najlepszy chlebek na świecie :)
OdpowiedzUsuń