czwartek, 17 stycznia 2013

Migdałowy torcik z kremem jajecznym, śmietaną i czekoladą



Mięciutki, lekko wilgotny, migdałowy biszkopt, słodki, aksamitny krem, delikatna jak chmurka śmietana i rozpływająca się w ustach czekolada... Dla mnie niebo :). Ten torcik to nasz nowy numer jeden.
Inspiracją był torcik ze sklepu IKEA, podobno jednak ten jest nawet lepszy :).

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
Składniki na krem jajeczny:
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g masła
Składniki na masę śmietanową:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
Składniki na masę czekoladową
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • garść płatków migdałowych (można podprażyć je wcześniej na patelni)

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy za pomocą miksera z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy za pomocą metalowej łyżki. Następnie dodajemy po łyżce migdałów i mieszamy delikatnie do połączenia składników. 
Na koniec bardzo delikatnie masę migdałową mieszamy za pomocą łyżki z ubitymi białkami.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę biszkoptową i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem jajeczny:
Żółtka, cukier, mleko i ekstrakt waniliowy mieszamy i podgrzewamy bardzo delikatnie na niewielkim ogniu, nieustannie mieszając, aż do zagotowania się masy. Gdy tylko się zagotuje, ściągamy ją z palnika. Dodajemy  partiami masło, mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy, następnie wstawiamy do lodówki przynajmniej na 15 minut.



Masa śmietanowa:
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Do śmietanki dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy łyżką.

Na wystudzone ciasto wykładamy krem jajeczny, następnie masę śmietanową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania i wystudzenia masy czekoladowej.



Masa czekoladowa:
Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Studzimy.

Na masę śmietanową wysypujemy garść płatków migdałowych, następnie wierzch ciasta pokrywamy zupełnie wystudzoną masą czekoladową.

Smacznego! :)





11 komentarzy:

  1. ojej....oglądanie takich zdjęc przed oobiadem nie wpływa pozytywnie na wielkość mojego talerza - boooski :D zrobie napewno !! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panti, najgorsze jest robienie tego kremu - cały czas podjadałam! :) Naprawdę polecam :)

      Usuń
  2. Kobieto powinnaś własną cukiernie otworzyć. Ten torcik to sztuka a nie jedzenie :)
    Fenomenalny!

    Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.Zapraszam też do mnie, aktualnie trwa konkurs z nagrodą: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, bardzo dziękuję, to przemiły komentarz :)
      Bardzo chętnie wezmę udział w konkursie :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Ojoj :)) tak w środku tygodnia tort? TAK :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, ta wypływająca masa - mmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest obłędnie pyszna :D podjadałam z garnuszka :) Na pewno zrobię jeszcze jeden na Walentynki :)

      Usuń
  5. Ciasto wygląda cudownie i pysznie! Nie mam zdolności do wypieków, a jednak postaram się je zrobić :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubione ciasto mojego K. Właśnie będę je w dniu jutrzejszym po raz enty przygotowywać :).
      Poproszę koniecznie o zdjęcia twojego wypieku na chocoholiczka@gmail.com. :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. zrobiłam, bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń