Pomysł na cisto zrodził się nagle, z potrzeby :) miałam olbrzymią ochotę na czekoladowe ciacho - żadna nowość ;) - a w lodówce uśmiechało się do mnie jeszcze jedno opakowanie kremowego sera - miałam ambitniejsze plany na święta, miały być dwa serniki czekoladowe, powstał jeden, który od razu zniknął, stąd brak wpisu na jego temat... Ale wracając do tego wypieku... Ciasto czekoladowe połączone z masą serową, pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu i o całkiem efektownym wyglądzie. Może być jeszcze piękniejsze, tak jak w przepisie, z którego korzystałam, ale tak mi się do niego spieszyło, że nie miałam natchnienia na bajeczne wzory :)
A pomysł na ciasto pochodzi z tej strony. :)
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 220 g mąki
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 4 łyżeczki kakao
- 500 g kremowego sera,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie miałam - użyłam dwóch śmietankowych "Słodkich chwil" :) )
- 120 g cukru pudru
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej i wodę nie przerywając ubijamy. Mąkę, proszek oraz kakao łączymy i dodajemy do masy. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników i przelewamy do blaszki 22x22 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem do połączenia składników. Masę przekładałam łyżką i na koniec robiłam "esy floresy" szpatułką :). Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 40 min.
Z masą serową można pobawić się w robienie kratki za pomocą szprycy, bądź też użyć łyżki do lodów, jak proponuje autorka przepisu. Może następnym razem poświęcę temu ciastu więcej czasu :). Bez względu na wygląd jest obłędnie dobre! Wilgotne, mięciutkie, rozpływające się w ustach...
Smacznego! :)
wyglada pysznie i musi takie byc!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie!
Myślę, że jakby mój tatuś posmakował czekosernika, to kazał by sobie ciągle piec :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
Ciasto pyszne, ja dodaję wiśnie bez pestek z kompotu lub mrożone 0,5 kg.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Domi, musisz zatem zrobić Tacie taką niespodziankę! :)
OdpowiedzUsuńIra, świetny pomysł! Następnym razem na pewno dodam jakiś owocowy akcent. :)
Pozdrawiam
A z serkiem mascarpone też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie nawet lepsze! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję za ten wspaniały przepis! To trzecie Święta z tym przepysznym czeko-sernikiem.
OdpowiedzUsuńA jakby dodać użyć sera ricotta?
OdpowiedzUsuń