Ostatnie opakowanie serka mascarpone z lodówki... na pożegnanie przepyszne ciasto czekoladowe, mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach z dodatkiem ulubionego serka, złamane kwaśnymi malinami... Mmmm... pożarte jeszcze na ciepło... :)
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 180 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao w proszku
- 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)
Składniki na krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 200 g malin
- 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.
Nas koniec dodajemy jogurt naturalny i posiekaną czekoladę - mieszamy łyżką.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone, tak jak w przypadku Deseru z pomarańczami i malinami, mieszamy sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy na parę minut, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.
Maliny miksujemy z cukrem za pomocą blendera lub miksera.
Upieczone ciasto studzimy na kratce (wersja idealna ;) my kroiliśmy jeszcze na ciepło :) ), następnie przekrawamy na dwa płaty i przekładamy warstwą malin, mascarpone i resztą malin.
Gotowe ciacho wykańczamy przygotowaną polewą czekoladową (podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę).
Smacznego! :)
Ciacho bierze udział w akcji Domi:
Bardzo mi smakowało. Dziękuję :D
OdpowiedzUsuńDla Ciebie... :*
UsuńJa też chcę ;D
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, proszę :)
Usuńtego mi było trzeba :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńno nie, teraz będzie za mną chodziło to ciasto ;) pyszne :)
OdpowiedzUsuńZa mną chodziło połączenie czekolada-mascarpone-maliny :) Muuuusiałam coś wykombinować :)
UsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńMascarpone,maliny i czekolada...
Brzmi jak bajka.
Smak też bajeczny... Naprawdę polecam! Póki świeże malinki... :)
Usuńa co robimy z jogurtem naturalnym jest w przepisie
UsuńO nie.... wszystkie trzy moje ulubione składniki w jednym cieście, w pierwszym wyświetlającym się poście, a ja właśnie wczoraj postanowiłam przejść na dietę... co za los ;)
OdpowiedzUsuńI ja na diecie... ale co tam... raz na jakiś czas trzeba pozwolić sobie na mały słodki grzech - a to ciasto jest tego warte! :)
Usuńblog pełen czekolady! widzę że dobrze trafiłam :)
OdpowiedzUsuńWitam Cię Olu bardzo serdecznie, będzie mi miło Cię tutaj gościć :)
UsuńMuszę upiec jakieś ciacho;)
OdpowiedzUsuńTo polecam z czystym sumieniem! Proste, szybkie, a wszyscy się nim zajadają :) Pozdrawiam
UsuńBARDZO DOBRE
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze moje ciasto tak pieknie nie wyszlo :( Po 40 minutach pieczenia bylo jeszcze surowe w srodku i kiedy wbilam w niego patyczek to opadlo strasznie. Komplatna klapa. Zrobil sie plaski placek i do niczego sie nie przydal a szkoda. Mascarpone wykorzystam do tarty z nutella, bedzie pysznie :P
OdpowiedzUsuńPrzykro mi :( Czasem tak się zdarza... Najważniejsze, że udało się osłodzić tą chwilę ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie
A co robimy z jogurtem naturalnym??
OdpowiedzUsuńAch! Dodajemy do ciasta, zaraz po jajkach. Już dopisuję :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie
Dziś pierwsza próba :)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńNo niebo w gę... ;) Cudowne, smaczne i takie ładne. Super, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNiestety to nie jest dobry przepis...ciasto wyszło małe i niewyrośnięte....masa rzadka..maliny puściły sok..często pichcę ciasta..to jest po prostu nie dobre..nie polecam
OdpowiedzUsuńPrzepyszne piekę już drugi raz. Tylko ciasto kiepsko się przecina na pół musiałam upiec drugi placek
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiscie jest bardzo delikatne. Warto poczekac az zupelnie wystygnie. Ja czesto tez pieke dwa placki ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Chocoholiczka
Przepis super!! Na 24 cm blachę okrągła jest idealne. Super wyrosło piekłam godzinę. Robiłam bez malin ale smakuje nieziemsko :) szkoda ze zdjęcia nie da się załączyć..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze smakowalo! A zdjecie poprosze na chocoholiczka@gmail.com, chetnie zobacze efekty i jezeli sie zgodzisz, podziele sie nimi na stronie! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
Chocoholiczka :)
Juz przesyłam. Jutro robie je ponownie!! Pozdrawiam
UsuńRobię je na prawie wszystkie okazje.
OdpowiedzUsuńŁatwe i przepyszne.
Kroję placek po wystygnięciu.
Nigdy nie mam problemu z rozwalaniem sie.
A zamiast malin, daję dżem malinowy lub wiśniowy.
Właśnie robię je ponownie ��
Ciasto czekoladowe robię bardzo chętnie. Zawsze wtedy korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ W kuchni stawiam na proste i szybkie rozwiązania i oczywiście na świetny efekt dlatego polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńJa robot dwa lata I zawsze baba Tyler ze z powidlamisliwkowymi
OdpowiedzUsuń