sobota, 22 grudnia 2012

Ekstrakt pomarańczowy



Przygotowany z myślą o świętach jakieś 3 tygodnie temu :). 
Po dwóch tygodniach był już bardzo aromatyczny. Idealny dodatek do ciast, deserów, kawy. 
Nie wiem, jak wcześniej mogłam się bez niego obyć :).
Przepis zaczerpnięty od Dorotki, za który baaardzo jej dziękuję.



Składniki na 0,5l :
  • skórka z dwóch pomarańczy (bez albedo)
  • 250 ml wódki
  • 250 ml wody
Wykonanie:

Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i obieramy ze skórki, bardzo dokładnie usuwając białą podskórkę - sprawi, że ekstrakt będzie gorzki. Tak przygotowaną skórkę kroimy na drobniutkie paseczki. Wrzucamy do karafki, butelki lub słoiczka zalewamy wodą wymieszaną z wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej tydzień. 
Mój ma już 3 tygodnie i pachnie obłędnie, a podobno prawdziwej mocy nabiera po 2 miesiącach - już nie mogę się doczekać :).

Naprawdę polecam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz