Uwielbiamy brownies... Intensywnie czekoladowe, bardzo wilgotne, wręcz gliniaste.
Tradycyjnie to ciacho podaje się pokrojone w zgrabną kostkę, ja proponuję zrobić je w wygodnej formie muffin, co sprawia, że ciasto piecze się jeszcze szybciej i w krótkim czasie można delektować się jego wyjątkowym czekoladowym smakiem.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki
- 40 g kakao
Wykonanie:
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie).
Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 min
Smacznego! :)
Chocoholiczka
A moim ostatnim hitem z kręgu brownies jest ciasto bez szczypty kakao, a z karobem, przepyszne, o wiele bardziej esencjonalne i bardziej czekoladowe- wizualnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że tak piszesz :) Właśnie przymierzam się do kolejnej porcji, właśnie z użyciem karobu :)
UsuńPozdrawiam! :)
Też je kocham <3 w każdej wersji :D
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle pyszniaste! Takie czekoladooooowe! <3
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) mafiny to świetne rozwiązanie, zgrabne, szybkie! I szybciej stygnie (co przyspiesza cały proces od mieszania, do jedzenia :))
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść jeszcze brownie:(
OdpowiedzUsuńZapewne duża strata..
Babeczki czaderskie;D
Muffinki brownie? Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam brownie, a muffiny wychodzą mi w sumie całkiem smacznie, więc to chyba idealny przepis na pierwszą próbę ;)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz spróbować :) Brownies są cudowne. W każdej formie, zakochasz się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)