poniedziałek, 25 lutego 2013

Mini brownies z morelami



Bardzo nam się spodobał pomysł na klasyczne brownies w wersji mini , które można bez problemu spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Dla urozmaicania tym razem przygotowałam te muffiny z dodatkiem ulubionych suszonych moreli. :)

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki
  • 40 g kakao 
  • 24 suszone morele




Wykonanie:

Ciasto na mini brownies przygotowujemy tak jak w przypadku Klasycznych brownies w wersji mini.

W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.


Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i połowę suszonych moreli.

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie) i na górę każdej muffiny kładziemy po jednej moreli.
Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 min


Smacznego! :)

Chocoholiczka






5 komentarzy:

  1. Na jednym by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też było w moim przypadku :) Morele też uwielbiam :)

      Usuń
  2. każde brownie jest super smaczne:) oj zjadłabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo czekoladowe niebo w gębie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmmm... wygladają smakowicie! :)
    pozdrawiam:
    rogalik
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń