Bardzo nam się spodobał pomysł na klasyczne brownies w wersji mini , które można bez problemu spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Dla urozmaicania tym razem przygotowałam te muffiny z dodatkiem ulubionych suszonych moreli. :)
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki
- 40 g kakao
- 24 suszone morele
Wykonanie:
Ciasto na mini brownies przygotowujemy tak jak w przypadku Klasycznych brownies w wersji mini.
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i połowę suszonych moreli.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie) i na górę każdej muffiny kładziemy po jednej moreli.
Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 min
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Ciasto na mini brownies przygotowujemy tak jak w przypadku Klasycznych brownies w wersji mini.
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i połowę suszonych moreli.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie) i na górę każdej muffiny kładziemy po jednej moreli.
Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 min
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Na jednym by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńI tak też było w moim przypadku :) Morele też uwielbiam :)
Usuńkażde brownie jest super smaczne:) oj zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńBardzo czekoladowe niebo w gębie! :))
OdpowiedzUsuńhmmmm... wygladają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:
rogalik
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html