piątek, 29 marca 2013

Babka pomarańczowa


Babka na przywołanie wiosny :).
O smaku słonecznych pomarańczy i wesołym pomarańczowym kolorze.
Wilgotna, mięciutka, bardzo przyjemnie znika z talerzyków. :)


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
  • 220 g mąki pszennej
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta kurkumy
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta kurkumy


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, partiami dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy masło, jogurt, wlewamy sok z pomarańczy, łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec wsypujemy startą skórkę pomarańczową, dodajemy szczyptę kurkumy i delikatnie mieszamy.


Ciasto przekładamy do keksówki (20 x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Białko ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy szczyptę kurkumy i smarujemy przestudzoną babkę.
Możemy oprószyć ją także skórką pomarańczową i wiórkami czekolady.

Smacznego! :)

Chocoholiczka





1 komentarz:

  1. Jestem maniaczka pomarańczowych babek:) Podoba mi się Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń