piątek, 29 marca 2013

Wielkanocne czekoladowe babeczki


Jeszcze jedna propozycja na małe słodkości do koszyczka lub drobny słodki prezent. 
Wilgotne babeczki, intensywnie czekoladowe (klik) z wesołym żółtym lukrem.
Polecam! :)




Składniki na 12 sztuk:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml maślanki
  • 100 g rozpuszczonego masła
Lukier:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • szczypta kurkumy
Dodatkowo:
  • 3 łyżki roztopionego masła (do wysmarowania foremek)



Wykonanie: 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, masło (wystudzone), maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia.



Foremki do babeczek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka)
i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy babeczki w foremkach przez około 10 minut.


Lukier.
Białko łączymy z cukrem pudrem, dokładnie ucieramy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy szczyptę kurkumy, mieszamy.
Gotowym lukrem polewamy babeczki.

Smacznego! :)

Chocoholiczka









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz