Jeszcze jedna propozycja na małe słodkości do koszyczka lub drobny słodki prezent.
Wilgotne babeczki, intensywnie czekoladowe (klik) z wesołym żółtym lukrem.
Polecam! :)
Składniki na 12 sztuk:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kakao
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 300 ml maślanki
- 100 g rozpuszczonego masła
Lukier:
- 1 białko
- szklanka cukru pudru
- szczypta kurkumy
Dodatkowo:
- 3 łyżki roztopionego masła (do wysmarowania foremek)
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, masło (wystudzone), maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
Foremki do babeczek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem (najlepiej za pomocą pędzelka)
i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy babeczki w foremkach przez około 10 minut.
Lukier.
Białko łączymy z cukrem pudrem, dokładnie ucieramy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy szczyptę kurkumy, mieszamy.
Gotowym lukrem polewamy babeczki.
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz