Ponieważ po Mazurku nadzianym konfikturami zostało mi jeszcze trochę ciasta, postanowiłam zrobić dodatkowo mini mazurki, które w sam raz będą pasować do koszyczka lub zapakowane w folię i ozdobione wstążeczką, będą wspaniałą formą słodkiego prezentu.
Składniki:
- 60 g masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklana cukru pudru
Nadzienie mazurka:
- 4 łyżki konfitury z brzoskwiń
- 0,5 op. galaretki brzoskwiniowej
- 4 łyżki konfitury z wiśni
- 0,5 op. galaretki wiśniowej
Dodatkowo:
- płatki migdałów
Wykonanie:
Postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku Mazurka nadzianego konfiturami, z tą różnicą, że z rozwałkowanego ciasta wycinamy największymi foremkami do ciasteczek dowolne kształty. W co drugim wycinamy mniejszą foremką środek, by utworzyć ramkę dla ciasteczka (łatwiej będzie napełnić je potem konfiturami).
Pieczemy na złoty kolor (około 5 minut) w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka ozdabiamy lukrem i napełniamy konfiturami (ugotowanymi z galaretkami, patrz tutaj).
Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Świetny pomysł i praktyczny, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Chętnie się przyłączę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)