wtorek, 26 marca 2013

Mazurek nadziany konfiturami


Mazurek to ciasto, które obok babki króluje na wielkanocnym stole.
Ja bardzo lubię tę wersję, za jej prostotę a jednocześnie ładną prezencję.
Mazurek stworzony na bazie kruchego ciasta, 
którego użyłam także przygotowując Wielkanocne kruche ciasteczka.
Jestem absolutnie zakochana w tym cieście. Szczerze polecam. :)


Składniki:
  •  120 g masła
  •  100 g drobnego cukru
  •  1 jajko
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
  •  1 łyżka ekstraktu waniliowego
  •  250 g maki pszennej
  •  1 łyżka proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklana cukru pudru
Nadzienie mazurka:
  • 1 słoik konfitury z brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 słoik konfitury z wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
  • płatki migdałów



Wykonanie:

Masło, cukier, jogurt i jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.

Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez  co najmniej 15 minut.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość
ok. 5 mm starając się uformować prostokąt (taki, który zmieści się nam w piekarniku ;)). Przycinamy równiutko boki, a z resztek ciasta tworzymy wzorek.

Uformowane ciasto przenosimy na papierze do pieczenia na płaską blachę lub na kratkę. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni na złoty kolor, około 10 minut.



Do białka dodajemy partiami przesiany cukier puder, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Do garnuszka przekładamy konfiturę brzoskwiniową, gotujemy na małym ogniu. Jak zacznie wrzeć dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Dokładnie mieszamy aż galaretka całkowicie się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Czynność powtarzamy podczas przygotowania konfitury wiśniowej.

Brzegi upieczonego mazurka ozdabiamy lukrem, gdy zastygnie, wgłębienia ciasta wypełniamy konfiturami. Możemy też obsypać płatkami migdałów.

Mazurek szczelnie zawinięty w folię spokojnie doczeka Świąt, więc można go zrobić już dzisiaj :).

Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).

Smacznego!

Chocoholiczka



5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałem kawałeczek do posmakowania, tylko kawałeczek. Przepyszne!!! Kiedy wreszcie będą Święta!? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam robić kajmakowego, ale plany się zmieniły:D

    OdpowiedzUsuń