środa, 18 lipca 2012

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami


Ostatnie opakowanie serka mascarpone z lodówki... na pożegnanie przepyszne ciasto czekoladowe, mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach z dodatkiem ulubionego serka, złamane kwaśnymi malinami... Mmmm... pożarte jeszcze na ciepło... :)

Składniki na ciasto:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g brązowego cukru
  • 2  jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao w proszku
  • 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)
Składniki na krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
  • 200 g malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
Ewentualnie tabliczka czekolady gorzkiej i 3 łyżki śmietanki 18% na polewę.



Wykonanie:

Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.

Nas koniec dodajemy jogurt naturalny i posiekaną czekoladę - mieszamy łyżką.

Do formy o wymiarach 21x21 cm przelewamy ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.

Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone, tak jak w przypadku Deseru z pomarańczami i malinami, mieszamy  sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy na parę minut, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.

Maliny miksujemy z cukrem za pomocą blendera lub miksera.

Upieczone ciasto studzimy na kratce (wersja idealna ;) my kroiliśmy jeszcze na ciepło :) ), następnie przekrawamy na dwa płaty i przekładamy warstwą malin, mascarpone i resztą malin.

Gotowe ciacho wykańczamy przygotowaną polewą czekoladową (podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę).


Smacznego! :)



Ciacho bierze udział w akcji Domi:



34 komentarze:

  1. Bardzo mi smakowało. Dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie, teraz będzie za mną chodziło to ciasto ;) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną chodziło połączenie czekolada-mascarpone-maliny :) Muuuusiałam coś wykombinować :)

      Usuń
  3. Cudowne!
    Mascarpone,maliny i czekolada...
    Brzmi jak bajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak też bajeczny... Naprawdę polecam! Póki świeże malinki... :)

      Usuń
    2. a co robimy z jogurtem naturalnym jest w przepisie

      Usuń
  4. O nie.... wszystkie trzy moje ulubione składniki w jednym cieście, w pierwszym wyświetlającym się poście, a ja właśnie wczoraj postanowiłam przejść na dietę... co za los ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja na diecie... ale co tam... raz na jakiś czas trzeba pozwolić sobie na mały słodki grzech - a to ciasto jest tego warte! :)

      Usuń
  5. blog pełen czekolady! widzę że dobrze trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Olu bardzo serdecznie, będzie mi miło Cię tutaj gościć :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. To polecam z czystym sumieniem! Proste, szybkie, a wszyscy się nim zajadają :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Szkoda, ze moje ciasto tak pieknie nie wyszlo :( Po 40 minutach pieczenia bylo jeszcze surowe w srodku i kiedy wbilam w niego patyczek to opadlo strasznie. Komplatna klapa. Zrobil sie plaski placek i do niczego sie nie przydal a szkoda. Mascarpone wykorzystam do tarty z nutella, bedzie pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( Czasem tak się zdarza... Najważniejsze, że udało się osłodzić tą chwilę ;)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. A co robimy z jogurtem naturalnym??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach! Dodajemy do ciasta, zaraz po jajkach. Już dopisuję :)

      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Dziś pierwsza próba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No niebo w gę... ;) Cudowne, smaczne i takie ładne. Super, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety to nie jest dobry przepis...ciasto wyszło małe i niewyrośnięte....masa rzadka..maliny puściły sok..często pichcę ciasta..to jest po prostu nie dobre..nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszne piekę już drugi raz. Tylko ciasto kiepsko się przecina na pół musiałam upiec drugi placek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rzeczywiscie jest bardzo delikatne. Warto poczekac az zupelnie wystygnie. Ja czesto tez pieke dwa placki ;)

      Pozdrawiam serdecznie,

      Chocoholiczka

      Usuń
  14. Przepis super!! Na 24 cm blachę okrągła jest idealne. Super wyrosło piekłam godzinę. Robiłam bez malin ale smakuje nieziemsko :) szkoda ze zdjęcia nie da się załączyć..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze ze smakowalo! A zdjecie poprosze na chocoholiczka@gmail.com, chetnie zobacze efekty i jezeli sie zgodzisz, podziele sie nimi na stronie! :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Chocoholiczka :)

      Usuń
    2. Juz przesyłam. Jutro robie je ponownie!! Pozdrawiam

      Usuń
  15. Robię je na prawie wszystkie okazje.
    Łatwe i przepyszne.
    Kroję placek po wystygnięciu.
    Nigdy nie mam problemu z rozwalaniem sie.
    A zamiast malin, daję dżem malinowy lub wiśniowy.
    Właśnie robię je ponownie ��

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto czekoladowe robię bardzo chętnie. Zawsze wtedy korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ W kuchni stawiam na proste i szybkie rozwiązania i oczywiście na świetny efekt dlatego polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robot dwa lata I zawsze baba Tyler ze z powidlamisliwkowymi

    OdpowiedzUsuń