środa, 18 lipca 2012

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami


Ostatnie opakowanie serka mascarpone z lodówki... na pożegnanie przepyszne ciasto czekoladowe, mięciutkie, puszyste, rozpływające się w ustach z dodatkiem ulubionego serka, złamane kwaśnymi malinami... Mmmm... pożarte jeszcze na ciepło... :)

Składniki na ciasto:
  • 150 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g brązowego cukru
  • 2  jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao w proszku
  • 1/2 gorzkiej czekolady (50 g)
Składniki na krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka soku  z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
  • 200 g malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
Ewentualnie tabliczka czekolady gorzkiej i 3 łyżki śmietanki 18% na polewę.



Wykonanie:

Ucieramy masło z miodem za pomocą miksera, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przesiewamy mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami.

Nas koniec dodajemy jogurt naturalny i posiekaną czekoladę - mieszamy łyżką.

Do formy o wymiarach 21x21 cm przelewamy ciasto - będzie się wydawało, że jest go niewiele, ale bez obaw - bardzo ładnie wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.

Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone, tak jak w przypadku Deseru z pomarańczami i malinami, mieszamy  sokiem z cytryny i cukrem, odstawiamy na parę minut, żeby cukier dokładnie się rozpuścił.

Maliny miksujemy z cukrem za pomocą blendera lub miksera.

Upieczone ciasto studzimy na kratce (wersja idealna ;) my kroiliśmy jeszcze na ciepło :) ), następnie przekrawamy na dwa płaty i przekładamy warstwą malin, mascarpone i resztą malin.

Gotowe ciacho wykańczamy przygotowaną polewą czekoladową (podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę).


Smacznego! :)



Ciacho bierze udział w akcji Domi:



22 komentarze:

  1. Bardzo mi smakowało. Dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. no nie, teraz będzie za mną chodziło to ciasto ;) pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną chodziło połączenie czekolada-mascarpone-maliny :) Muuuusiałam coś wykombinować :)

      Usuń
  4. Cudowne!
    Mascarpone,maliny i czekolada...
    Brzmi jak bajka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak też bajeczny... Naprawdę polecam! Póki świeże malinki... :)

      Usuń
    2. a co robimy z jogurtem naturalnym jest w przepisie

      Usuń
  5. O nie.... wszystkie trzy moje ulubione składniki w jednym cieście, w pierwszym wyświetlającym się poście, a ja właśnie wczoraj postanowiłam przejść na dietę... co za los ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja na diecie... ale co tam... raz na jakiś czas trzeba pozwolić sobie na mały słodki grzech - a to ciasto jest tego warte! :)

      Usuń
  6. blog pełen czekolady! widzę że dobrze trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Olu bardzo serdecznie, będzie mi miło Cię tutaj gościć :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To polecam z czystym sumieniem! Proste, szybkie, a wszyscy się nim zajadają :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Szkoda, ze moje ciasto tak pieknie nie wyszlo :( Po 40 minutach pieczenia bylo jeszcze surowe w srodku i kiedy wbilam w niego patyczek to opadlo strasznie. Komplatna klapa. Zrobil sie plaski placek i do niczego sie nie przydal a szkoda. Mascarpone wykorzystam do tarty z nutella, bedzie pysznie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi :( Czasem tak się zdarza... Najważniejsze, że udało się osłodzić tą chwilę ;)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. A co robimy z jogurtem naturalnym??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach! Dodajemy do ciasta, zaraz po jajkach. Już dopisuję :)

      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

      Usuń