Tym razem propozycja nie zawierająca czekolady, ale naprawdę warto. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i przepyszne! Zawiera bardzo dużo marchewki, jest bardzo aromatyczne, najlepsze ciasto marchewkowe jakie udało mi się zrobić i nieskromnie stwierdzam, że najlepsze jakie miałam okazję próbować. :) Naprawdę szczerze polecam!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże marchewki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon.
Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w
tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Krem.
Do serka mascarpone dodajemy sok cytrynowy, cukier i miksujemy aż do rozpuszczenia cukru. Gotową masą smarujemy wystudzone ciasto.
Smacznego! ;)
Ciasto marchewkowe uwielbiam, a z takim kremem musi smakowac wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe! Chodzi za mną już od dłuższego czasu i zdecydowanie powinnam je znowu zrobić :-)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe wypieki poznałam kiedyś i jestem ciągle zachwycona.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto z mascarpone brzmi pysznie.
Marchewkom mówię: tak!
OdpowiedzUsuńale ciekawie wygląda!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy marchewkowego ciasta, ale skoro jest bez czekolady, a Ty je zachwalasz, to myślę, że warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńDomi, naprawdę warto! Zniknęło w tempie błyskawicznym :) na pewno zrobię powtórkę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe!
OdpowiedzUsuńzrobilam inne ciasto marchewkowe, ale wyszlo jakies nieslodkie. Postanowilam je oslodzic kremem.Ten krem z twojego przepisu jest super. Jutro go zrobie i jak wyjdzie za malo zlodki to wystarczy dodac jeszcze miodu albo czego i bedzie super. dzieki! akurat mialam mascarpone do robienia tiramisu i moge 1poswiecic na krem do marchewkowego. bomba!
OdpowiedzUsuńMarta K
Marto, ten krem nie jest za bardzo słodki, bo mi ciacho wyszło słooodziutkie :) ale masz rację, z miodem byłoby super! To w ogóle bardzo fajny pomysł, przy najbliższej okazji zastąpię brązowy cukier miodem. :) jestem wielką fanką tego produktu - że też sama na to nie wpadłam ;) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. :)
UsuńZdecydowanie tak! To jest to, bardzo dobry przepis. Ciasto wyszło ładne i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCiasto w piekarniku, wyrosło tak ze wygląda jak torcik :-) myślę ze będzie przepyszne ! Uwielbiam marchewkowe !
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto kilka razy -i zawsze wychodzi ,ja jeszcze posypuje prażone płatki migdałów na wierzch -polecam :))
OdpowiedzUsuńDroga Pani,
OdpowiedzUsuńzrobiłam ciasto marchewkowe z Pani przepisu. Wyszło smaczne i wilgotne. Problem jednak w tym, że ciasto po upieczeniu lekko opadło i oczywiście zrobił się mały zakalec. Nie wiem jaka może być tego przyczyna. Wszystko zrobiłam zgodnie z Pani wskazówkami. Proszę o informacje jak Pani studziła to ciasto aby nie opadło :-) i czy piekła Pani w ustawieniu piekarnika dół-góra czy tylko dół?
Z góry dziękuję,
Agnieszka
Wracam do tego przepisu już po raz kolejny. Nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że ciasto zrobione z marchewek będzie mi tak smakowało. I nie tylko mi, bo za każdym razem robi ono furorę - a to w pracy, a to na spotkaniu z koleżankami. Super przepis, ciasto za każdym razem wychodzi. A połączenie z serkiem mascarpone po prostu niebo :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
diabelnieanielska.blogspot.com
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje, zwłaszcza, że można skusić się na kolejny kawałek, w końcu tyle w nim marchewki, że to prawie sałatka ;).
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Dzięki za przepis, właśnie piekę, żeby troszkę przyspieszyć klimat Świąt ;)
OdpowiedzUsuńDla efektu wizualnego polecam przyprószyć masę tartymi migdałami, a do samego ciasta wrzucić np. bakalie [ja korzystam z samych orzechów] ;)
Wyszlo bardzo dobre .
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, wszystko tak jak w przepisie, piekło się 50 minut i niby wszystko było pięknie dopóki się go nie rozkroiło... wszystko z środka wyciekło.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! Pyszne i proste do zrobienia. Polecam
OdpowiedzUsuńPyszne :) tylko ze ja jeszcze daje czekolady pod mascarpone.
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blachy na to ciasto?
OdpowiedzUsuńJA jeszcze czasem przekrawam a pół i mascarpone w śrdoek:)
UsuńZa każdym razem kiedy robię ciasto marchewkowe, korzystam z tego przepisu! Za siedem minut wyciągam je z piekarnika!
OdpowiedzUsuń