niedziela, 19 lutego 2012

Czekoladowe serce z kremem orzechowym



Wiem, że to już kilka dni po Walentynkach, ale tak sobie myślę, że to przecież nie musi oznaczać roczną przerwę w serduchowych wypiekach, zwłaszcza, że sprawiają Komuś mnóstwo radości... :) Poza tym jest to najprostsze ciasto na świecie i przygotowuje się je błyskawicznie.
Ciacho czekoladowe z aromatem migdałów, przełożone kremem orzechowym - robione o 6:00 rano, więc krem był ze słoiczka, żeby ciacho było gotowe jeszcze przed poranną kawą ;) Oblane słodką polewą i wykończone prażonymi migdałami...
Jak smakuje? Jeszcze nie wiem...Idę właśnie zrobić słodką pobudkę ;)


Składniki na ciasto:
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Składniki na polewę:
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek śmietanki kremówki
Dodatkowo:
  • garść prażonych migdałów 
  • 3 łyżki kremu orzechowego - ja użyłam czekoladowo-orzechowego kremu z Lidla (takiego na kanapki ;)) 



Wykonanie: 


Wszystkie składniki na ciasto ucieramy na gładką masę. Przekładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem - chyba, że tak jak ja używacie silikonowej, wtedy nie trzeba jej natłuszczać - i wygładzamy wierzch (wymiary foremki prostokątnej to ok. 33x23). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia.

Gdy ciasto już nam wystygnie przekrawamy i przekładamy kremem orzechowym.



Polewa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy kawałki czekolad, cukier i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną polewą oblewamy ciasto.

Na suchej patelni na małym ogniu prażymy płatki migdałowe i wykańczamy nimi nasze dzieło.

Smacznego! ;)


4 komentarze: