czwartek, 9 lutego 2012

Brownies z gruszkami


Moja kolejna propozycja brownies. Tym razem z pysznymi słodkimi gruszkami. Użyłam mięciutkich z kompotu, ale doskonale sprawdzą się też świeże. Intensywnie czekoladowe ciacho, ciężkie i gliniaste, dzięki gruszkom otrzymało nieco lekkości. Polecam!

Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 40 g kakao w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 2 gruszki - świeże lub z kompotu, pokrojone w większą kostkę

Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
  • garść prażonych płatków migdałowych


Wykonanie: 

W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę i pokroić gruszki.

Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i gruszki.


Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).
 
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.

Gotowe ciasto można także przystroić polewą czekoladową i lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! ;)


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie!
    Zjadłabym największy kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już drugi raz upiekłam, jest fantastyczne! Polecam!

    OdpowiedzUsuń