niedziela, 16 lutego 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą i orzechami


Pyszne i pożywne ciasteczka, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Jak zwykle u mnie - proste i szybkie w przygotowaniu.
Świetnie pasowały do porannej kawy.
Chciałabym napisać, jak długo można je przechowywać,
ale (nie)stety zniknęły w ciągu kilku pierwszych godzin od otwarcia puszki ;).
Na pewno będę jeszcze do nich wracać, to postaram się uzupełnić tę informację.


Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych
  • garść suszonych wiśni lub żurawiny (można pominąć, dodaje słodyczy ciastkom)



Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę i orzechy dość grubo siekamy.

Mąkę mieszamy z migdałami, solą i sodą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, wlewamy  ekstrakt waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ok. 5 min).

Następnie partiami dodajemy mąkę, mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki (masa będzie dość gęsta). Na koniec wsypujemy czekoladę, orzechy i suszone wiśnie (żurawinę), mieszamy do równomiernego rozłożenia się bakalii.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej formować zwilżonymi wodą dłońmi) i wykładamy na przygotowaną wcześniej formę.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Po wyciągnięciu będą bardzo mięciutkie, należy odczekać parę minut przez ich ściąganiem z blaszki.

Smacznego!

Chocoholiczka





41 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie :) Ile ciasteczek wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 30 sztuk :).

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Polecam wszystkim czytelnikom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe ciasteczka .
    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  5. swietne !!! Musze zrobic, moje dzieci beda zachwycone

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wyglądają pysznie. Czuję ich zapach:) Myślałaś o tym, żeby zrobić własną (foto) książkę kucharską? Pisałam o tym ostatnio na moim blogu http://blog.olemole.pl/fotoksiazka-kucharska/. Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bakaliowe słodkości! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. witam przepyszne ciasteczka musze je zrobic. zapraszam na moj blog : leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. o mniam! własnie poszukuje fajnych, smacznych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja dieta cierpi patrząc na te zdjecia :) to coś a'la muffiny ? bo takie wydaje się ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie ciasteczko można sobie pozwolić nawet w trakcie diety :) Ciasteczka są mięciutkie - rzeczywiście troszkę jak muffiny :)

      Usuń
  11. Takie domowe Pieguski ;) bardzo fajny pomysł ;) Zabieram kilka do porannej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieguski miękkie w środku :) Przyjemnego dzionka! :)

      Usuń
  12. kocham czekolade, to jest cos dla mnie ^^^ pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  13. One muszą być pyszne;] i jeszcze nie wydają się trudne do zrobienia, więc na pewno wypróbuję przepis;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniaaaammm :D Dzisiaj zabieram się za ich robienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia koniecznie poproszę! chocoholiczka@gmail.com
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Wyglądają smakowicie a pewnie jeszcze lepiej smakują. Na pewno spróbuję ! :)

    Zapraszam do Siebie : www.kuchniawsieci.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapraszamy do konkursu, w którym można powalczyć o ruch na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka wyglądają zachęcająco i chyba są proste w przygotowaniu, może nawet mi się uda, a wtedy nie omieszkam polecić przepisu na http://kubinizm.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Od kiedy pamiętam uwielbiam takie ciasteczka - pełnoziarniste, kruche :) Z masami zawsze natychmiastowo się "zasładzałam" :) Pełnoziarnista mąką, cukier trzcinowy migdały, orzechy, suszone owoce - skład tych ciasteczek jest świetny! Świetna alternatywa dla zwykłych pszennych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem olbrzymią fanką orzechów i suszonych owoców, a w takich ciasteczkach smakują wybornie i idealnie pasują na śniadanie :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Wyglądają przepysznie. Czy mąkę żytnią można zastąpić pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja tez nigdy sie nie dowiem ile można je przechowywać :) Cała rodzina mi zjadła ciastka

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne wyszły te ciasteczka. Dzieciaki raz dwa wszystkie zjadły. Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Apetyczne ciasteczka :) Aż by się je z ekranu chciało zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam kiedyś takie ciasteczka tylko nie wiem dlaczego wyszły mi naprawdę bardzo twarde... nie dało się ugryźć..

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzisiaj skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają na smaczne i zdrowe, chyba nawet na diecie nie zaszkodzą.

    OdpowiedzUsuń
  27. Smakowicie tu :)Mniam :)
    smaakowicie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny przepis i piękne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  29. Mmm też jestek czekoladocholikiem dlatego dzisiaj robie sobie takie ciacha! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłem i jestem zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale pyszności... ja wymieniłabym czekoladkę na jakieś rodzynki, albo żurawinę i byłoby wspaniale!

    OdpowiedzUsuń