sobota, 31 marca 2012

Baba z czekoladą



Próba generalna przed świętami :) Ogólnie nie jestem fanką babek... ale znalazłam przepis, w którym do ciasta dodaje się całą tabliczkę czekolady... jak mogłam nie spróbować? :) To wciąż babka, ale o wyjątkowym czekoladowym smaku, więc nawet mi smakowała do małej czarnej. Polecam wszystkim, którym znudziły się baby cytrynowe i inne jasne :)
 Przepis znalazłam w tomie 17 "101 przepisów", dodatkowi do "Świata kobiety".


Składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


 Wykonanie:

Czekolady łamiemy na małe kawałki, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Odstawiamy do schłodzenia.
Żółtka oddzielamy od białek, białka schładzamy w lodówce.Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder oraz przestudzoną czekoladę.


Do masy dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy.
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po upieczeniu przez parę minut zostawiamy ciacho w foremce, po czym delikatnie wyciągamy.
Można oblać polewą czekoladową lecz niekoniecznie. (Ja użyłam 1/2 tabliczki rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki kremówki).

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. mogłybyśmy się wymienić babkami czekoladowymi :) cudna polewa Ci wyszła, bałabym się że zliże wszystko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Twojej chyba ostatecznie przekonam się do babek :) polewy zawsze robię dwa razy więcej, żeby mieć co podjadać XD cóż... taka już moja natura :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoje nowe przepisy ;)

      Usuń
  2. Toż to prawdziwa Czeko Lady :D

    OdpowiedzUsuń