Próba generalna przed świętami :) Ogólnie nie jestem fanką babek... ale znalazłam przepis, w którym do ciasta dodaje się całą tabliczkę czekolady... jak mogłam nie spróbować? :) To wciąż babka, ale o wyjątkowym czekoladowym smaku, więc nawet mi smakowała do małej czarnej. Polecam wszystkim, którym znudziły się baby cytrynowe i inne jasne :)
Przepis znalazłam w tomie 17 "101 przepisów", dodatkowi do "Świata kobiety".
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 jaj
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Czekolady łamiemy na małe kawałki, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Odstawiamy do schłodzenia.
Żółtka oddzielamy od białek, białka schładzamy w lodówce.Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy cukier puder oraz przestudzoną czekoladę.
Do masy dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy.
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu przez parę minut zostawiamy ciacho w foremce, po czym delikatnie wyciągamy.
Można oblać polewą czekoladową lecz niekoniecznie. (Ja użyłam 1/2 tabliczki rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 3 łyżek śmietanki kremówki).
Smacznego! :)
mogłybyśmy się wymienić babkami czekoladowymi :) cudna polewa Ci wyszła, bałabym się że zliże wszystko
OdpowiedzUsuńDzięki Twojej chyba ostatecznie przekonam się do babek :) polewy zawsze robię dwa razy więcej, żeby mieć co podjadać XD cóż... taka już moja natura :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na Twoje nowe przepisy ;)
UsuńToż to prawdziwa Czeko Lady :D
OdpowiedzUsuń