Pierwszy przepis z wykorzystaniem bardzo ciekawego karobu.
Serniczki zyskały karmelowy smak, dzięki melasie oraz czekoladowy kolor dzięki proszkowi z karobu. Mają naprawdę wyjątkowy smak, a co ważne, dzięki naturalnie występującym cukrom w melasie do serniczków nie dodałam już ani grama cukru, a mimo to są naprawdę bardzo słodkie.
Polecam! ;)
Składniki na 9 sztuk:
- 500 g kremowego twarogu
- 5 łyżek melasy z chleba świętojańskiego
- 1 op. budyniu śmietankowego (37 g)
- 1 łyżka proszku z karobu
Dodatkowo:
Do twarogu dodajemy budyń (proszek) dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, następnie po łyżce melasy cały czas mieszając na koniec dosypujemy proszek z karobu, dokładnie łączymy składniki.
Formę do muffin wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem sernikowym ( można prawie do pełna, ciasto niewiele urośnie).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach pieczenia, obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie studzimy serniczki przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zupełnie wystudzone serniczki ozdabiamy kleksem śmietanki i kawałkiem orzecha włoskiego.
Mini serniczki najlepiej smakują schłodzone wcześniej w lodówce :).
Smacznego! ;-)
zawsze chciałam kupić karob, ale nie wiem gdzie?
OdpowiedzUsuńNa pewno jest w Piotrze i Pawle i można w internecie kupić, są też w różnych sklepach ze zdrową żywnością, czy zielarsko-medycznych :)
UsuńZ czym, przepraszam?! ;) ja ignorantką jestem... co to karob? :)
OdpowiedzUsuńJa też niedawno się dowiedziałam o tej cudownej roślinie :) Zapraszam do poprzedniego posta http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html troszkę przybliżyłam :)
Usuńale one cudnie wyglądają:D takie wilgotne.. pycha
OdpowiedzUsuńRzeczywiście są wilgotne :) Muszę się przyznać, że ich smak zaskoczył mnie na plus :) Nie sądziłam, że będą aż tak dobre :)
UsuńWszystko co sernikowe lubię bardzo :). No i takie łatwe w wykonaniu - czegóż chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką prostych rozwiązań :) Jak mam ochotę na coś słodkiego, to musi być szybko ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Fantastyczne :) Muszę skądś w końcu ten karob wytrzasnąć, bo coraz bardziej mnie interesuje :)
OdpowiedzUsuńMożna bez problemu dostać w sklepach internetowych i w sieci Piotr i Paweł :) Sama byłam zaskoczona, zwłaszcza ilością witamin, minerałów i właściwości leczniczych tej roślinki :)
Usuńco to karob? Zaskoczyłaś mnie;)
OdpowiedzUsuńAle muffiny wyglądają przepysznie, mmm;)
Bardzo mnie zaintrygował i mam zamiar bliżej się mu przyjrzeć :)
UsuńW poprzednim poście zamieściłam kilka informacji o tej roślinie :) http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html
A serniczki są naprawdę pyszne, karmelowe w smaku :)
Śliczne te serniczki! I idealne dla osób uczulonych na kakao :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, karob jest idealny dla osób, które borykają się z uczuleniem na kakao i jego pochodne :) i jest też bardzo wartościowy! :)
UsuńPierwsza myśl to CO TO JEST KAROB, hahah...na pewno coś dobrego, serniczki wyglądają super...ciemne, gęste :)
OdpowiedzUsuńKarob to bardzo ciekawa i posiadająca mnóstwo wartości roślinka :D http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłem podobne ale z ciasteczkami HIT
Ciasteczka na dnie? :) Ja tak próbowałam z Oreo :)
UsuńPozdrawiam :)
Ale pięknie to wygląda
OdpowiedzUsuńSą po prostu idealne - wprost z Grand Hotelu ;)
Ojej, Aniu, to przemiłe :)
UsuńHej! Że też dopiero teraz tu trafiłam! Masz wspaniałe przepisy, chociażby te serniczki czy dietetyczne lody, jak rzuciłam okiem :) A mam pytanie - melasę można zastąpić stewią lub syropem klonowym, prawda?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Masz rację, melasę jak najbardziej można zastąpić i stewią i syropem klonowym :) jeśli chodzi o karob jestem dopiero w fazie testów :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
jakie urocze serniczki! i jakie pyszne, jestem pewna :)
OdpowiedzUsuńMają bardzo oryginalny smak :) Nam bardzo zasmakowały :)
Usuńa ja karobu jeszcze nigdy nie używałam. wyglądają ślicznie!
OdpowiedzUsuńDla mnie to też był "pierwszy raz" :) Polecam szczerze, mnóstwo wartości i nowe doznania smakowe :)
UsuńSerniczki wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńproste i fajne! muszę spróbować, bo wyglądają ślicznie
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo karob dodaje im wartości :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)