piątek, 25 stycznia 2013

Mini serniczki z karobem


Pierwszy przepis z wykorzystaniem bardzo ciekawego karobu. 
Serniczki zyskały karmelowy smak, dzięki melasie oraz czekoladowy kolor dzięki proszkowi z karobu. Mają naprawdę wyjątkowy smak, a co ważne, dzięki naturalnie występującym cukrom w melasie do serniczków nie dodałam już ani grama cukru, a mimo to są naprawdę bardzo słodkie.
Polecam! ;)

Składniki na 9 sztuk:
  • 500 g kremowego twarogu
  • 5 łyżek melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 op. budyniu śmietankowego (37 g)
  • 1 łyżka proszku z karobu
Dodatkowo:
  • 9 łyżeczek gęstej śmietanki 16%
  • kilka orzechów włoskich

Wykonanie:

Do twarogu dodajemy budyń (proszek) dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, następnie po łyżce melasy cały czas mieszając na koniec dosypujemy proszek z karobu, dokładnie łączymy składniki.

Formę do muffin wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem sernikowym ( można prawie do pełna, ciasto niewiele urośnie).



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach pieczenia, obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie studzimy serniczki przy uchylonych drzwiczkach  piekarnika. 

Zupełnie wystudzone serniczki ozdabiamy kleksem śmietanki i kawałkiem orzecha włoskiego.

Mini serniczki najlepiej smakują schłodzone wcześniej w lodówce :).

Smacznego! ;-)




30 komentarzy:

  1. zawsze chciałam kupić karob, ale nie wiem gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jest w Piotrze i Pawle i można w internecie kupić, są też w różnych sklepach ze zdrową żywnością, czy zielarsko-medycznych :)

      Usuń
  2. Z czym, przepraszam?! ;) ja ignorantką jestem... co to karob? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niedawno się dowiedziałam o tej cudownej roślinie :) Zapraszam do poprzedniego posta http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html troszkę przybliżyłam :)

      Usuń
  3. ale one cudnie wyglądają:D takie wilgotne.. pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście są wilgotne :) Muszę się przyznać, że ich smak zaskoczył mnie na plus :) Nie sądziłam, że będą aż tak dobre :)

      Usuń
  4. Wszystko co sernikowe lubię bardzo :). No i takie łatwe w wykonaniu - czegóż chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem zwolenniczką prostych rozwiązań :) Jak mam ochotę na coś słodkiego, to musi być szybko ;)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Fantastyczne :) Muszę skądś w końcu ten karob wytrzasnąć, bo coraz bardziej mnie interesuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu dostać w sklepach internetowych i w sieci Piotr i Paweł :) Sama byłam zaskoczona, zwłaszcza ilością witamin, minerałów i właściwości leczniczych tej roślinki :)

      Usuń
  6. co to karob? Zaskoczyłaś mnie;)
    Ale muffiny wyglądają przepysznie, mmm;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie zaintrygował i mam zamiar bliżej się mu przyjrzeć :)
      W poprzednim poście zamieściłam kilka informacji o tej roślinie :) http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html
      A serniczki są naprawdę pyszne, karmelowe w smaku :)

      Usuń
  7. Śliczne te serniczki! I idealne dla osób uczulonych na kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, karob jest idealny dla osób, które borykają się z uczuleniem na kakao i jego pochodne :) i jest też bardzo wartościowy! :)

      Usuń
  8. Pierwsza myśl to CO TO JEST KAROB, hahah...na pewno coś dobrego, serniczki wyglądają super...ciemne, gęste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob to bardzo ciekawa i posiadająca mnóstwo wartości roślinka :D http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/01/sodkie-i-wartosciowe-karob-czyli.html
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Wyglądają przepysznie :)
    Ja robiłem podobne ale z ciasteczkami HIT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka na dnie? :) Ja tak próbowałam z Oreo :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Ale pięknie to wygląda
    Są po prostu idealne - wprost z Grand Hotelu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej! Że też dopiero teraz tu trafiłam! Masz wspaniałe przepisy, chociażby te serniczki czy dietetyczne lody, jak rzuciłam okiem :) A mam pytanie - melasę można zastąpić stewią lub syropem klonowym, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Masz rację, melasę jak najbardziej można zastąpić i stewią i syropem klonowym :) jeśli chodzi o karob jestem dopiero w fazie testów :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. jakie urocze serniczki! i jakie pyszne, jestem pewna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają bardzo oryginalny smak :) Nam bardzo zasmakowały :)

      Usuń
  13. a ja karobu jeszcze nigdy nie używałam. wyglądają ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też był "pierwszy raz" :) Polecam szczerze, mnóstwo wartości i nowe doznania smakowe :)

      Usuń
  14. Serniczki wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. proste i fajne! muszę spróbować, bo wyglądają ślicznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, bo karob dodaje im wartości :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń