środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe z kremem jogurtowo-pomarańczowym


Kolejna wariacja na temat ciasta marchewkowego
Ciasto, które zwykle podaję z kremem mascarpone dziś przełożyłam kremem jogurtowo-pomarańczowym. 
Wersja lżejsza i bardziej orzeźwiająca, w sam raz na coraz cieplejsze dni.
Zniknęło, jak każde marchewkowe w naszym domu, w mgnieniu oka :).


Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru 
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
  • 1 op.galaretki pomarańczowej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 op. małego jogurtu naturalnego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • cukier puder




Wykonanie:

Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon.

Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w formie 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej mąką. 
Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).




Krem.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, mieszamy. Do zimnej, jednak wciąż płynnej galaretki dodajemy jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy ścieramy kostkę gorzkiej czekolady, łączymy.

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Formę, w której piekliśmy ciasto wykładamy folią aluminiową. W tak przygotowanej formie układamy spód ciasta, następnie tężejący krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Chłodzimy w lodówce przez około 30 min.

Ciasto marchewkowe przed podaniem możemy obsypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Chocoholiczka





5 komentarzy:

  1. taki krem musi cudownie pasować do ciasta marchewkowego! :) bardzo, bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Równie kusząca wariacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ja paluchem po kremie mogę przejechać???:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota polecam też mój blog rysunkidlacb.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń