Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju budynie i puddingi. Pudding ryżowy jest w samej czołówce, a z dodatkiem czekolady i pomarańczy, to najlepszy deser pod słońcem. Pięknie lśniący, aksamitny... to była prawdziwa uczta chocoholików :).
Składniki na 2 duże porcje:
- 3 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 100 g ryżu
- 100 g gorzkiej czekolady
- skórka z 1 dużej pomarańczy
Wykonanie:
Mleko z cukrem i startą skórką pomarańczową podgrzewamy w niewielkim garnuszkiem, wsypujemy ryż. Na niewielkim ogniu gotujemy przez około 40 minut, aż ryż stanie się miękki.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady.
Pudding przekładamy do miseczek i deser gotowy. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można przechowywać w lodówce przez dwa dni :).
Smacznego! :)
Chocoholiczka
Mmm, poezja :) Uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńKocham połączenie czekolady z pomarańczą, zawsze się sprawdza !
OdpowiedzUsuńFajne połączenie, podoba mi się. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńPychota ! Połączenie czekolade z pomarańcza-rewelacja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Naprawdę świetny przepis! Uwielbiam wszystkie czekoladowe desery z ryżem. Świetnie skomponowane zdjęcia. Skąd taka fikuśna łyżeczka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i sam zapraszam do zapoznania się z rewelacyjnym łososiem gotowanym na parze, bo jak gotować, to tylko zdrowo i do tego smacznie!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=31y18p85nwQ