sobota, 11 maja 2013

Czekoladowy pudding ryżowy z pomarańczą




Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju budynie i puddingi. Pudding ryżowy jest w samej czołówce, a z dodatkiem czekolady i pomarańczy, to najlepszy deser pod słońcem. Pięknie lśniący, aksamitny... to była prawdziwa uczta chocoholików :).

Składniki na 2 duże porcje:
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g ryżu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • skórka z 1 dużej pomarańczy



Wykonanie:

Mleko z cukrem i startą skórką pomarańczową podgrzewamy w niewielkim garnuszkiem, wsypujemy ryż. Na niewielkim ogniu gotujemy przez około 40 minut, aż ryż stanie się miękki.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady.



Pudding przekładamy do miseczek i deser gotowy. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można przechowywać w lodówce przez dwa dni :).

Smacznego! :)

Chocoholiczka




5 komentarzy:

  1. Mmm, poezja :) Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham połączenie czekolady z pomarańczą, zawsze się sprawdza !

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie, podoba mi się. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota ! Połączenie czekolade z pomarańcza-rewelacja :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę świetny przepis! Uwielbiam wszystkie czekoladowe desery z ryżem. Świetnie skomponowane zdjęcia. Skąd taka fikuśna łyżeczka?
    Pozdrawiam i sam zapraszam do zapoznania się z rewelacyjnym łososiem gotowanym na parze, bo jak gotować, to tylko zdrowo i do tego smacznie!
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=31y18p85nwQ

    OdpowiedzUsuń