poniedziałek, 28 maja 2012

Ciasto czekoladowe z orzechami w sosie karmelowym


Mięciutkie, wilgotne ciasto czekoladowe w przepysznym karmelowym sosie z orzeszkami ziemnymi... Słodki karmel opływa ciasto i wpływa do jego wnętrza... Rozmarzyłam się na samo wspomnienie tego deseru... Koniecznie musicie spróbować! :)
Przepis znalazłam na tym blogu. Jedynie lekko zmodyfikowałam. Polecam!

Składniki na ciasto:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 350g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100ml mleka
Dodatkowo:
  • 100g cukru
  • 75g orzeszków ziemny (w oryginalnym przepisie są solone, u mnie nie)
  • 150g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%



Wykonanie: 

Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera około 6-8 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami mąkę do utartej masy na przemian z mlekiem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60min.w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy ciasto patyczkiem lub wykałaczką

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 10min. we foremce, następnie wykładamy na metalową kratkę  i jeszcze ciepłe nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką lub innym szpikulcem.



Od razu przygotowujemy karmel. 
100g cukru karmelizujemy na patelni na jasno-brązowy kolor. Troszkę to trwa. Na małym ogniu stawiamy patelnię i wysypujemy cukier. od czasu do czasu mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy orzechy i śmietanę i tak długo gotujemy na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. 
UWAGA: Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje - to nic strasznego ;) Należy ciągle uparcie mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści ;).
Gotowy karmel z orzechami wykładamy na ciasto. Nakładając karmel, możemy dodatkowo robić ciągle dziurki wykałaczką, dzięki czemu karmel będzie mógł wpłynąć trochę w ciasto.


I gotowe!!!
Smacznego! :)


3 komentarze: