niedziela, 15 stycznia 2012

Cynamonowo-cytrynowe babeczki marmurkowe



W natłoku zajęć wciąż brakuje mi czasu na pieczenie... Na szczęście takie babeczki przygotowuje się w kilka minut, więc maksymalnie po pół godzinki można już się zajadać świeżutkimi wypiekami.
Nie raz wspominałam, że jestem olbrzymią fanką wszystkiego, co cynamonowe. Ta wersja cynamonowych babeczek szczególnie przypadła mi do gustu, korzenne aromaty zostały złamane świeżością cytryny, co dla mnie okazało się strzałem w 10tkę! Polecam spróbować nawet osobom, które nie przepadają za cynamonem, gdyż w tym połączeniu nabiera zupełnie innego charakteru.


Składniki na 9 sztuk:
  • 150 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel soku cytrynowego
 Sposób wykonania:

Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy ze sobą 150 g mąki, proszek,sodę oraz cukier, w drugiej natomiast jajko, jogurt olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i cynamon, mieszamy, do drugiej skórkę cytrynową, sok z cytryny i 2 łyżki mąki.
Przekładamy do papilotek na zmianę po łyżeczce cynamonowego i cytrynowego ciasta, do wysokości 3/4 papilotki.
Do nagrzanego do 180 st. piekarnika wkładamy nasze babeczki i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu można dodatkowo przyozdobić ciasteczka lukrem, cynamonem bądź skórką cytrynowa. 

Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. mhm, wszystko co uwielbiam (:
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, świetne muffinki! Nic dodać, nic ująć:)

    OdpowiedzUsuń