sobota, 1 grudnia 2012

Rozgrzewająca czekolada z pomarańczą, imbirem i cynamonem, czyli w świątecznym aromacie


Bardzo aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca czekolada... pychoootka :)

Składniki na 3 filiżanki:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki ekstraktu z pomarańczy (przepis już niedługo! ;))
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
Dodatkowo:
  • kilka łyżek lekko ubitej śmietanki 30% (opcjonalnie)



Wykonanie:

Na niewielkim ogniu podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, dolewamy mleko, sok z pomarańczy i mieszamy.
Gdy czekolada zupełnie się rozpuści, dodajemy 2 łyżki ekstraktu z pomarańczy, szczyptę cynamonu i imbiru, mieszamy.
Gorący gęsty napój przelewamy do filiżanek i dodajemy na wierzch lekko ubitą śmietankę - tak, żeby można było łatwo wymieszać z czekoladą, w razie, gdyby jej smak był zbyt intensywny :).


Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Jak dawno nie piłam gorącej czekolady... Ciągle tylko kakałko... ;)

    OdpowiedzUsuń