sobota, 20 kwietnia 2013

Kruche maślane ciasteczka


Po niewątpliwej furorze, jaką zrobiły w trakcie Świąt Wielkanocne kruche ciasteczka,
 postanowiłam przygotować je ponownie w wersji bardziej uniwersalnej, 
tęskniąc za latem z kwiecistą łąką i delikatnymi motylami :).
Ten, kto podczas Świąt skusił się na te ciasteczka
nie będzie potrzebował specjalnych zapewnień o ich wyjątkowym smaku. 
Pozostali muszą uwierzyć mi na słowo :).



Składniki na ok 50 sztuk:

  •  120 g masła
  •  100 g drobnego cukru
  •  1 jajko
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
  •  1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 g maki pszennej
  •  1 łyżka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego





Wykonanie:

Masło, cukier, jogurt i jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.

Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez  co najmniej 15 minut.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy kształty.




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasteczka nabiorą złotego koloru - ok. 8-10 minut.
Gotowe ciasteczka zamykamy szczelnie w metalowej puszce i spokojnie posiedzą tam co najmniej dwa tygodnie nie tracąc na świeżości.




Ciasteczka bardzo dobrze smakują w połączeniu z czekoladą. Ja jednak tym razem zdecydowałam się na lukier. Białko ucieramy z przesianym cukrem pudrem, na koniec dodając ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym lukrem możemy ozdabiać nasze ciasteczka.



6 komentarzy:

  1. fajny i prosty przepis, będzie trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłyśmy je z córeczką. Świetne, smaczne, delikatne... I błyskawiczne!
    Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń