poniedziałek, 3 czerwca 2013

Brownies z kiwi i mascarpone


Moja Mama uwielbia brownies, już chyba o tym nie raz wspominałam. 
Z okazji jej święta nie mogłam zatem przygotować nic innego jak ulubione, intensywnie czekoladowe ciasto. Jednak, by dodać lekkości gliniastemu wypiekowi, do brownies dodałam kwaśny mus z kiwi i otuliłam białą chmurką serka mascarpone. 
Pycha, naprawdę polecam :).


Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 40 g kakao w proszku

Dodatkowo:
  • 3 kiwi
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%




Wykonanie:

W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.

Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.



Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm (może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to raczej niewysokie ciasto).

Przygotowujemy mus z kiwi. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na niewielkie kawałki i za pomocą blendera łączymy z 2 łyżkami cukru, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na wierzch ciasta (przed pieczeniem) wykładamy łyżeczką w niewielkich odstępach 2/3 musu z kiwi, resztę pozostawiając do przystrojenia.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.


Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru. Dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na niewielkich obrotach.

Na zupełnie wystudzone ciasto wykładamy serek mascarpone i przystrajamy kleksami musu z kiwi.

Smacznego! ;)

Chocoholiczka










14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, bardzo czekoladowe i jednocześnie orzeźwiające ciacho.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Znajdzie się na nie w moim brzusiu miejsce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama + moje dwie siostry i ja pochłonęłyśmy całą foremkę ciasta! :)

      Usuń
  3. Zazdroszczę, musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nam smakowało i będę do niego wracać. Pewnie już niedługo! :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://jodlowezacisze.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie słyszałam takiej nazwy jak BROWNIES, ale to chyba potwierdza tylko to, że jestem nowa w temacie gotowania i pieczenia! Brzmi i wygląda super.
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jesteś fanką czekolady, pokochasz to ciasto :)
      Na pewno Cię odwiedzę.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. wygląda obłędnie, jak zawsze z resztą;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam Twojego bloga do ter Blog Award http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html , Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już kolejna nominacja! Niezmiernie się cieszę, że tak chętnie mnie odwiedzacie. Dziękuję :)

      Usuń