piątek, 10 października 2014

Intensywnie czekoladowe ciasto z syropem czekoladowym



Zacznę od tego, że żałuję, że tak długo czekałam z przygotowaniem tego ciacha....
Jest cudownie czekoladowe, wilgotne, ale inaczej niż brownies...
jest mięciutkie i lekko kleiste od syropu...
Ale chyba wystarczy jak napiszę, że...
to ciasto czekoladowe z przepisu Nigeli (z lekką modyfikacją ;-)).
Muuusicie spróbować :)

Składniki na ciasto:


  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g kakao
  • 250 g cukru
  • 180 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • miąsz z jednej laski wanilii
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • pół szklanki wrzącej wody
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub gorzkiej i mlecznej)

Składniki na syrop czekoladowy:

  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki wody
  • 120 g cukru
Dodatkowo:
  • 50 g startej ciemnej czekolady, do posypania
Pamiętamy, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, a mąka i kakao zostały przesiane.



Wykonanie:


Składniki na ciasto, oprócz wody i czekolady, wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy wrzącą wodę. Na koniec wsypujemy  posiekaną czekoladę, mieszamy.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki (użyłam małej keksówki).

Ciasto pieczemy w temperaturze 170ºC przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka - chyba, że trafimy na kawałek rozpuszczonej czekolady, jeśli tak, szukamy dalej ;-).




Zaraz po upieczeniu ciasta albo chwilę przed zakończeniem pieczenia, zaczynamy przygotowywać syrop. W garnuszku mieszamy składniki i gotujemy, do momentu aż płyn lekko zgęstnieje i  nabierze konsystencji syropu - jeszcze gorącym polewamy ciasto.

*Jeżeli syrop stwardnieje i zamieni się w lizak czekoladowy, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy intensywnie mieszając.

Wystudzone ciasto można posypać startą czekoladą :-).

Smacznego :-).

Chocoholiczka

22 komentarze:

  1. Faktycznie wygląda bosko! Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, obłędne ciasto czekoladowe, jeśli z przepisu Nigelli, to musi byc super, oj, zjadłabym kawałeczek:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jakby ciasto smakowało z syropem klonowym :) Bardzo lubię takie niecodzienne połączenia, może trochę zmodyfikuje w ten sposób przepis i zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie pysznie :) Tylko myślę sobie, że warto ten syrop podgrzać, żeby lepiej był wchłaniany przez ciasto :).

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Świetlny Przepis . Zapraszam do Mnie:0

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałem zrobić takie ciasto ale niestety coś mi nie wyszło :( Nie wiem gdzie zrobiłem błąd.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności!
    zajrzyj do mnie jeśli znajdziesz chwilę

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm. Chyba dzisiaj sobie takie ciasto zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jutro mam gości, więc chyba dzisiaj się zabiorę za pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurcze wygląda super ! zjadłabym ale co z moim postanowieniem żeby ograniczyć czekolade :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda na pyszne i wilgotne ciasto :) mniammmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham czekolade w każdej postaci :) Ciasto wygląda obłędnie i tak samo pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Całkiem ciekawe. Właśnie się zajadam i jest pod wrażeniem. Oby tak dalej. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm :) super!

    Zapraszam do mnie na pyszne, rozgrzewające leczo z cukinią!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczny przepis jako fanka słodkości za chwilę się biorę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne połączenie i ciekawy eksperyment kulinarny ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda na wręcz rozpływające się w ustach. Sama nazwa ciasta już mnie kusi aby upiec je czym prędzej. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)

    wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    http://blogowszystkimevi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie!
    Zajrzyj na mojego bloga http://chocolatehoney0.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń