niedziela, 25 grudnia 2011

Brownies z pomarańczami


Moja Mama uwielbia brownies, więc obiecałam, że zrobię świąteczną wersję tego ciasta, specjalnie dla mojej Mamy. A czy połączenie czekolady i pomarańczy nie kojarzy się właśnie ze świętami? Warto skusić się na zrobienie tego wydania brownies chociażby ze względu na zapach jaki unosił się po mieszkaniu... był naprawdę wspaniały!
Ciasto nie doczekało nawet pierwszego dnia świąt, zniknęło od razu po kolacji wigilijnej, co było dla mnie największym komplementem... :)
 I co jednocześnie pozwala mi z czystym sumieniem serdecznie Wam je polecić :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 40 g kakao w proszku
  • jedna cała pomarańcza - skórka i miąższ
  • pół słoiczka dżemu pomarańczowego
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka smietanki
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek cukru
  • 100ml wody


    Wykonanie:

    Przygotowujemy pomarańczę : sparzamy skórkę, ścieramy. Miąższ owocu kroimy w drobna kosteczkę, pozbywając się błonek - są gorzkie.

    W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
    Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.

    Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel aromatu pomarańczowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę, kawałki pomarańczy i skórkę.

    Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm . Na górę wykładamy małą łyżeczką dżem pomarańczowy.

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
    Po upieczeniu, pozwalamy, by ciasto trochę wystygło. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i gdy składniki się połączą polewamy ciasto.


    Na koniec przygotowujemy lekko kandyzowaną pomarańczę. Sparzamy owoc, kroimy na plasterki-razem ze skórką. W rondelku zagotowujemy wodę - około 100ml, dodajemy cukier, mieszamy, gdy się rozpuści dodajemy plasterki pomarańczy i gotujemy około 10 min na małym ogniu.

    Po tym czasie wyciągamy delikatnie plasterki pomarańczy, studzimy - najlepiej na metalowej kratce lub sitku. Tak przygotowanymi ozdabiamy nasze ciasto. Owoce można zjadać razem ze skórką! Są naprawdę pyszne! :)

    Smacznego! ;)


    6 komentarzy:

    1. brzmi przepysznie! :) pozdrawiam! :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Hm.. chyba przeżyłam orgazm;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Jestem jak najbardziej za! Wygląda mega apetycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Daria, Avelina naprawdę jest warte spróbowania i do tego takie proste!
      Ona, hihi, to ciacho naprawdę zaspokaja potrzeby... czekoladowe XD
      Domi, myślę, że naprawdę by Ci zasmakowało!
      Dziękuję za komentarze! :*

      OdpowiedzUsuń
    5. no jak dla mnie przepysznie wyglądają!

      OdpowiedzUsuń