sobota, 31 marca 2012

Kajmakowy mazurek z czekoladą


Genialny, pyszny, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu :) Jedynym minusem jest czas oczekiwania - potrzebuje około godziny chłodzenia, a naprawdę ta godzina wlecze się w nieskończoność, jeżeli wcześniej spróbuje się masy z miski - ja tak zrobiłam :).
Ciacho na pewno sprawdzi się w sytuacji, gdy brakuje już czasu na przygotowywanie kolejnego wypieku, albo zwyczajnie piekarnik zajmuje świąteczna pieczeń - ten deser nie wymaga pieczenia.
Naprawdę warto spróbować!
Przepis pochodzi z najnowszego nr Olivii.

Składniki:
  • 230 g herbatników
  • 200 g masy krówkowej z puszki
  • 150 g masła
  • 100g czekolady deserowej
  •  3 łyżki śmietany kremówki
Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do dekoracji 



Wykonanie:

Masło i masę krówkową podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka, rozkruszamy wałkiem na miazgę i łączymy z gorącą masą.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i wyrównujemy. I tu najgorsza część... wstawiamy do lodówki na godzinę - w przepisie jest mowa o 3!!! Ale godzina wystarczy :)



Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i razem z kremówką podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Lekko studzimy.
Czekoladą oblewamy nasze zastygnięte ciacho. Wstawiamy jeszcze na moment do lodówki, żeby czekolada zastygła - ja już nie czekałam ;). Mazurek kroimy na kwadraciki i... smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Na Wielkanoc musi być w moim domu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się, że czas oczekiwania się wlecze niemiłosiernie, trudno oprzeć się takim smakowitościom

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli odmiana banoffee pie, tylko bardziej wymieszane i bez bananów:)
    MUSI być pyszne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń