piątek, 18 maja 2012

Tarta z białą czekoladą, advokatem i bitą śmietanką


Przepyszna tarta... połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kremu advokat, lekkiej śmietanki i kwaśnej konfitury z porzeczek sprawia, że nie sposób nie skusić się na dokładkę :)
Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, jednak został przeze mnie nieco przerobiony, bo od początku wiedziałam, że nie ma mowy o 12sto godzinnym czekaniu, aż masa stężeje :)
W moim wydaniu tartą można się delektować od razu po przygotowaniu, nie jest może idealnie zwięzła, ale z powodzeniem da się ją podzielić na porcje. Jeżeli jednak uda Wam się odczekać parę godzin, otrzymacie wersję idealną. :)



Składniki na kruche ciasto:
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta
  • 30 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1 żółtko
Krem advocatowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml advocatu
  • 200 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej
Dodatkowo:
  • 5 łyżek konfitury porzeczkowej
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka kakao rozpuszczalnego


 Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, następnie na papier wysypujemy fasolę lub ryż, które obciążą ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiany z powrotem do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 15 minut, tak, by spód się zarumienił.
Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, usuwamy formę i wykładamy spód na paterę.

Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy advocat i miksujemy na gładką masę, tak, by nie pozostawić bez grudek. Dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i miksujemy dalej do połączenia.

Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę porzeczkową, rozprowadzamy i wyrównujemy. Na wierzch wykładamy krem z advocatem.
Przed samym podaniem ubijamy śmietankę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy śmietankę na tartę. Posypać kakao rozpuszczalnym.
I można podawać od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki - wybór należy do Was ;) dla mnie był bardzo prosty... ;)


Smacznego! :)



2 komentarze: