W sklepach zaczęły pojawiać się truskawki i to całkiem dobre w smaku, więc nie było na co czekać, tylko łączyć je z moją ulubioną wersją ciasta czekoladowego, czyli brownies.
To ciasto zachwalałam już tyle razy, że chyba nie muszę robić tego po raz kolejny :) Mogę jedynie zagwarantować, że w połączeniu z truskawkami też jest obłędnie dobre! :)
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 40 g kakao w proszku
- 12 łyżeczek konfitury z truskawek
Dodatkowo:
- garść świeżych truskawek pokrojonych na cząstki
- polewa czekoladowa (można przygotować samemu rozpuszczając w rondelku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami śmietanki 30%)
Wykonanie:
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.
W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.
Wszystko ładnie mieszamy i przelewamy
do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszki o wymiarach 26 x 26 cm
(może być także inna blaszka, ciasto będzie odpowiednio wyższe lub
niższe. Jednak nie polecam dużo większej blaszki, gdyż z natury jest to
raczej niewysokie ciasto).
Na wierzch ciasta wykładamy łyżeczką w niewielkich odstępach konfiturę z truskawek.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Gotowe ciasto przystrajamy kawałkami truskawek i polewą czekoladową.
Gotowe ciasto przystrajamy kawałkami truskawek i polewą czekoladową.
Czekolada i truskawki - uwielbiam to połączenie. :)
OdpowiedzUsuńA ja wciąż brownie nie jadłam :) Ale z truskawkami kusi bardzo :)
OdpowiedzUsuńDusiu, kochana moja, muuusisz spróbować jakiegokolwiek brownies! :) Po prostu musisz :)
UsuńPrzepyszne ciasto! Super przepis! I ja nie jadłam brownie;(
OdpowiedzUsuńKoniecznie powinnaś wypróbować! :) Proste ciacho, zawsze wychodzi i jest taaakie pyyycha! ;)
UsuńAleż apetyczne. Pozwoliłem sobie przypiąć na tablicy z czekoladowymi przepisami na http://pinterest.com/czekolada/ :)
OdpowiedzUsuńbossskie. tego szukałam. a marzy mi się takie z borówkami. myślisz, że to dobre połączenie?
OdpowiedzUsuń--
http://kawawszklance.blogspot.com/
Wygląda super :) muszę wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojadedra.pl/pl/wyposazenie-domu/kuchnia/pomoc-przy-pieczenieniu?ppk=222983#p.page=2&p.pageSize=24
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń