wtorek, 17 lipca 2012

Deser mascarpone pachnący pomarańczami



Uwielbiamy serek mascarpone... Jest w czołówce wcale nie tak daleko za czekoladą :) A w raz z nią tworzy połączenie idealne... Ale nie o tym dzisiaj, choć nie obyło się bez czekoladowego akcentu :). Tym jednak razem główną rolę zaraz przy mascarpone odegrały pomarańcze. 
Genialny duet... Naprawdę warto spróbować, zwłaszcza, że to jeden z tych deserów błyskawicznych :)

Składniki na 2 porcje:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki konfitury z pomarańczy
  • garść pokruszonych herbatników
  • łyżeczka kakao rozpuszczalnego



 Wykonanie:

Serek mascarpone łączymy z 4 łyżkami soku z pomarańczy i 1 łyżką brązowego cukru (jeżeli pomarańcza była bardzo kwaśna można delikatnie dosłodzić). Odstawiamy by cukier zupełnie się rozpuścił.

Tymczasem kruszymy herbatniki za pomocą wałka - świetna zabawa :).

W przygotowanych pucharkach układamy warstwowo - odrobinę herbatników, masę mascarpone, konfiturę z pomarańczy, masę mascarpone, herbatniki konfiturę z pomarańczy, masę z mascarpone i tak wg uznania do wykończenia składników posypując na koniec kakao.

Pychotka! :)



14 komentarzy:

  1. Na pewno bym pokochała ten deser ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się nie kochać :) A skoro Bizneswoman to zapracowana...a ten deser błyskawiczny. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Pięknie wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A tak przy okazji... jestem absolutnie zakochana w Twoim łososiu!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam... tak jak Twoje zdjęcia, które dzięki fb mogę podziwiać :)

      Usuń
  5. ten deser cały jest do uwielbiania

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj go będę robiła dam znać jak nie zapomnę a blga dodaję do ulubionych pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Daj znać, jak smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Jak ja lubię desery, które nie są ciastami :) Różne masy, pianki, kremy czy musy to coś dla mnie. Na pewno wypróbuje, szczególnie, że od niedawna mam wyciskarkę do soków i wychodzą pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekawa też czy dałoby się tak zrobić,aby serek miał smak kokosowy? Myślę o deserze o smaku pina colada, gdzie mascarpone spełniałby rolę malibu... A ananasa może bym dała w formie musu jakiegoś :) Po prostu jakby tak pinacolada w formie bardziej stałej, ale nie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama nazwa rozbudza zmysły a do tego jak apetycznie wygląda, mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń