wtorek, 17 lipca 2012

Sezonowe muffiny czekoladowe


Truskawek coraz mniej, więc nie było na co czekać tylko połączyć je z ulubionym smakiem czekolady. :) Do tego garść jagód i otrzymałam pyszne wilgotne muffiny z sezonowym akcentem.
Ciasto przygotowałam tak jak w Muffinach czekoladowych z wiśniami .
Gorąco polecam.


Składniki na 12 sztuk:
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml maślanki
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 120 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna pół na pół)
  • szklanka owoców sezonowych - u mnie truskawki (pokrojone na ćwiartki) oraz  jagody
  • 1 łyżka brązowego cukru

Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka owoców do ozdobienia muffinek



Wykonanie: 

Piekarnik nastawiamy na 200 st. Blachę do muffin wykładamy papilotkami.

Owoce mieszamy delikatnie z łyżką brązowego cukru.

Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i cukier. 

W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka, masło (wystudzone), maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną czekoladę lekko mieszamy.

Papilotki wypełniamy do około 1/2 wysokości ciastem, kładziemy po łyżeczce owoców, dolewamy jeszcze trochę ciasta - do 3/4 wysokości i kładziemy dodatkowo po pół łyżeczki owoców. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut. Można także po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st., wtedy pieczemy 5 minut dłużej, ale dzięki temu zabiegowi muffinki są bardziej wilgotne.

Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.
W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kawałeczki czekoladę razem ze śmietanką cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy rondelek z ognia, dodajemy cukier puder i  mieszamy do połączenia.

Tak gotową masą czekoladową polewamy nasze muffiny i ozdabiamy owocami.

Smacznego! ;)


2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, szukam PYSZNEGO przepisu na mini muffiny, spróbuję twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam:-) Prosze, daj znac jak smakowaly :-)

    OdpowiedzUsuń