poniedziałek, 22 października 2012

Sernikobrownies z pomarańczami



Natchniona wpisem tym i powoli myśląc już o świętach stworzyłam sernikobrownies baaardzo pomarańczowe... Może nieco nawet za bardzo ;) Wskażę miejsca, gdzie można dokonać lekkiej korekty, bo ciasto wyszło niezwykle wilgotne przez spooorą ilość konfitury pomarańczowej ;) Nie zmienia to faktu, że to brownies stanęło na czele mojej listy - naprawdę uwielbiam... i szczerze polecam :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 150g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Dodatkowo:
  • konfitura z pomarańczy (dałam cały 210g słoiczek, ale polecam zmniejszyć tę ilość nawet do 100g)
Masa serowa:
  • 350 g kremowego serka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 45 g budyniu śmietankowego
Do przystrojenia przyda się dodatkowo jedna pomarańcza, 100 ml wody, 5 łyżek cukru oraz 50 g mlecznej czekolady i łyżka śmietanki kremówki lub innej.



Wykonanie:

Foremkę 22x22 wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170 st.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas delikatnie mieszając nie pozwalając w ten sposób, żeby masa się przypaliła. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera około 8 minut - na puszystą jasną masę.
Wystudzoną masę czekoladową dodajemy do jajek z cukrem i delikatnie wymieszaj, następnie dosypujemy stopniowo mąkę przesianą z kakao, solą i cynamonem. Masę wylewamy na blaszkę.

W osobnej misie ucieramy kremowy serek z cukrem oraz proszkiem budyniowym, dodajemy jajka, nie przerywając ucierania. 
Na masę czekoladową wykładamy delikatnie konfiturę z pomarańczy i przykrywamy masą serową.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż masa serowa się zetnie. 



W między czasie nastawiamy garnuszek z wodą (ok.100 ml) i cukrem (5 łyżek), pomarańczę, wcześniej sparzoną, kroimy na plasterki, następnie plastry kroimy jeszcze na cztery i wrzucamy do gotującej się wody z cukrem na około 10 minut. Po tym czasie plasterki odsączamy na sitku.

Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku, przystrajamy pomarańczkami oraz czekoladą rozpuszczoną z łyżką śmietanki.

Smacznego! ;)


4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Pomarańcza z czekoladą to taki świąteczny smak... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda Gin? :) i sernik także kojarzy mi się ze świętami :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ja nie pomniejszał bym konfitury pomarańczowej - lubię pomarańczowy smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, szczególnie w połaączeniu z czekoladą, jednak tak duża ilość konfitury sprawiła, że ciacho było odrobinę zbyt wilgotne... ;-)

      Usuń