Natchniona wpisem tym i powoli myśląc już o świętach stworzyłam sernikobrownies baaardzo pomarańczowe... Może nieco nawet za bardzo ;) Wskażę miejsca, gdzie można dokonać lekkiej korekty, bo ciasto wyszło niezwykle wilgotne przez spooorą ilość konfitury pomarańczowej ;) Nie zmienia to faktu, że to brownies stanęło na czele mojej listy - naprawdę uwielbiam... i szczerze polecam :)
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 150g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- konfitura z pomarańczy (dałam cały 210g słoiczek, ale polecam zmniejszyć tę ilość nawet do 100g)
Masa serowa:
- 350 g kremowego serka
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 45 g budyniu śmietankowego
Wykonanie:
Foremkę 22x22 wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170 st.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas delikatnie mieszając nie pozwalając w ten sposób, żeby masa się przypaliła. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera około 8 minut - na puszystą jasną masę.
Wystudzoną masę czekoladową dodajemy do jajek z cukrem i delikatnie wymieszaj, następnie dosypujemy stopniowo mąkę przesianą z kakao, solą i cynamonem. Masę wylewamy na blaszkę.
W osobnej misie ucieramy kremowy serek z cukrem oraz proszkiem budyniowym, dodajemy jajka, nie przerywając ucierania.
Na masę czekoladową wykładamy delikatnie konfiturę z pomarańczy i przykrywamy masą serową.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż masa serowa się zetnie.
W między czasie nastawiamy garnuszek z wodą (ok.100 ml) i cukrem (5 łyżek), pomarańczę, wcześniej sparzoną, kroimy na plasterki, następnie plastry kroimy jeszcze na cztery i wrzucamy do gotującej się wody z cukrem na około 10 minut. Po tym czasie plasterki odsączamy na sitku.
Gotowe ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku, przystrajamy pomarańczkami oraz czekoladą rozpuszczoną z łyżką śmietanki.
Smacznego! ;)
Wygląda przepysznie :) Pomarańcza z czekoladą to taki świąteczny smak... :)
OdpowiedzUsuńPrawda Gin? :) i sernik także kojarzy mi się ze świętami :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa nie pomniejszał bym konfitury pomarańczowej - lubię pomarańczowy smak
OdpowiedzUsuńJa również, szczególnie w połaączeniu z czekoladą, jednak tak duża ilość konfitury sprawiła, że ciacho było odrobinę zbyt wilgotne... ;-)
Usuń