poniedziałek, 22 października 2012

Słodki przekładaniec z domowymi powidłami i białą czekoladą



Dzisiaj prezentuję ciacho, które przygotowałam, gdy śliwek było jeszcze wszędzie pod dostatkiem. Jednak wierzę, że spora część z Was przygotowała sobie na zimę kilka słoiczków powideł i chętnie skusi się na to przesłodkie ciasto. Powidełka, delikatny biszkopt, odrobina kremu mascarpone i biała czekolada... Dla mnie idealne na pozbawione słońca dni...

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • pół słoiczka powideł śliwkowych 
  • szczypta cynamonu
 Składniki na krem mascarpone:
  •  250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
 Polewa z białej czekolady:
  • 100 g (1 tabliczka) białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Ewentualnie 20 g gorzkiej czekolady do przystrojenia.



Wykonanie:

Biszkopt
Procedura identyczna jak w przypadku Torcika w dwóch wydaniach. 
Foremkę o wymiarach 22x22 cm wykładamy pergaminem. W misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st.

Krem mascarpone
Serek mascarpone miksujemy z cukrem i sokiem cytrynowym, aż do rozpuszczenia cukru.


Upieczony biszkopt studzimy na metalowej kratce. Gdy już zupełnie wystygnie, przekrawamy na pół. Oba płaty smarujemy cieniutką warstwą kremu mascarpone, dodatkowo na dolny płat wykładamy powidła śliwkowe i delikatnie obsypujemy szczyptą cynamonu, łączymy.

Polewa
Podgrzewamy na małym ogniu śmietankę, wrzucamy kawałki białej czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masą polewamy nasz przekładaniec.

Dla wykończenia dzieła, ciasto można przystroić rozpuszczoną gorzką czekoladą i kawałkami śliwek, ale to już według uznania.

Ciasto jest bardzo smaczne natychmiast po przyrządzeniu, ale warto poczekać choćby z kawałkiem do następnego dnia... pysznie przesiąka biszkopt i wprost rozpływa się w ustach... Mniam! ;)

Smacznego! ;)




5 komentarzy:

  1. Wygląda przesłodko :)
    Ja powidła śliwkowe mam, więc ciasto kiedyś na moim stole też zagości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :)
      Daj znać jak już uda Ci się zrobić swoją wersję :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo smacznie prezentuje się to cisto,musi być pyszny. Również jestem miłośniczka czekolady i wszelkiego rodzaju wypieków z nią związanych. :) Zapraszam do mnie:) na nowonarodzonego bloga,nie jest on jeszcze tak bogaty ,jak Twój ale może znajdzie sie tam coś ciekawego:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń