czwartek, 28 marca 2013

Mini mazurki nadziane konfiturami (do koszyczka)


Ponieważ po Mazurku nadzianym konfikturami zostało mi jeszcze trochę ciasta, postanowiłam zrobić dodatkowo mini mazurki, które w sam raz będą pasować do koszyczka lub zapakowane w folię i ozdobione wstążeczką, będą wspaniałą formą słodkiego prezentu.


Składniki:
  •  60 g masła
  •  50 g drobnego cukru
  •  1 małe jajko
  •  1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  130 g maki pszennej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklana cukru pudru

Nadzienie mazurka:
  • 4 łyżki konfitury z brzoskwiń
  • 0,5 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 4 łyżki konfitury z wiśni
  • 0,5 op. galaretki wiśniowej

Dodatkowo:
  • płatki migdałów


Wykonanie:

Postępujemy dokładnie tak, jak w przypadku Mazurka nadzianego konfiturami, z tą różnicą, że z rozwałkowanego ciasta wycinamy największymi foremkami do ciasteczek dowolne kształty. W co drugim wycinamy mniejszą foremką środek, by utworzyć ramkę dla ciasteczka (łatwiej będzie napełnić je potem konfiturami). 



Pieczemy na złoty kolor (około 5 minut) w piekarniku nastawionym na 180 stopni.



Po upieczeniu ciasteczka ozdabiamy lukrem i napełniamy konfiturami (ugotowanymi z galaretkami, patrz tutaj).



Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).

Smacznego! :)

Chocoholiczka







2 komentarze:

  1. Świetny pomysł i praktyczny, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Chętnie się przyłączę :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń