poniedziałek, 6 stycznia 2014

Goździkowe brownies z pomarańczami



Absolutny hit tegorocznych Świąt. 
A to wszystko zasługa utartych w moździerzu goździków,
 które w połączeniu z intensywnie czekoladowym ciastem i kawałkami pomarańczy,
 stworzyły bardzo rozgrzewający i typowo świąteczny deser. 
Polecam serdecznie,
 sama na pewno przygotuję je jeszcze kilkakrotnie tej zimy.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 40 g kakao w proszku
  • jedna cała pomarańcza - skórka i miąższ
  • kilkanaście goździków utartych w moździerzu

Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka śmietanki





Wykonanie: 

Przygotowujemy pomarańczę : sparzamy skórkę, ścieramy. Miąższ owocu kroimy w drobna kosteczkę, pozbywając się błonek - są gorzkie.

W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.
Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.

Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z proszkiem i kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę, kawałki pomarańczy i skórkę. Na koniec dodajemy zmielone goździki, łączymy z ciastem.

Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem foremki o wymiarach 26 x 26 cm .

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 35 min.
Po upieczeniu, pozwalamy, by ciasto trochę wystygło. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i gdy składniki się połączą polewamy ciasto.




10 komentarzy:

  1. Musi być bardzo aromatyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O łał... to musi być i moj hicior :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Muszę wypróbować!
    Pozdrawiam, Aga xx
    Jeśli będziesz mieć czas, zajrzyj do mnie :)
    Temat: Gotowanie
    http://cook-everything.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto typowo zimowe, smaki ciężkie ale pyszne, wiem bo zrobiłam : )

    ________________

    zapraszam do mnie na bloga !
    http://perfekcjonistycznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie na sam widok ! Jestem chocoholiczką tak samo jak Ty. Uwielbiam połączenie skórki pomarańczowej z czekoladą mmmmm :)))
    Do takiego ciasta będzie pasowała dobra kawa, dlatego zapraszam również do siebie na kawowego bloga http://blog.tossa.pl/ .

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam zapach goździków,

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ! Wspaniale ciasto ! Wlasnie na takie mam teraz ochote ! Bede tu zagladac czesciej bo to raj dla moich oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśmienity blog :-)
    zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda znakomicie, ładne zdjęcia. Gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  10. Brownie wygląda bardzo apetycznie, wilgotne i czekoladowe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń