niedziela, 16 lutego 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą i orzechami


Pyszne i pożywne ciasteczka, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Jak zwykle u mnie - proste i szybkie w przygotowaniu.
Świetnie pasowały do porannej kawy.
Chciałabym napisać, jak długo można je przechowywać,
ale (nie)stety zniknęły w ciągu kilku pierwszych godzin od otwarcia puszki ;).
Na pewno będę jeszcze do nich wracać, to postaram się uzupełnić tę informację.


Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka
  • 50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • garść orzechów laskowych
  • garść suszonych wiśni lub żurawiny (można pominąć, dodaje słodyczy ciastkom)



Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę i orzechy dość grubo siekamy.

Mąkę mieszamy z migdałami, solą i sodą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, wlewamy  ekstrakt waniliowy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy (ok. 5 min).

Następnie partiami dodajemy mąkę, mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki (masa będzie dość gęsta). Na koniec wsypujemy czekoladę, orzechy i suszone wiśnie (żurawinę), mieszamy do równomiernego rozłożenia się bakalii.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej formować zwilżonymi wodą dłońmi) i wykładamy na przygotowaną wcześniej formę.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. Po wyciągnięciu będą bardzo mięciutkie, należy odczekać parę minut przez ich ściąganiem z blaszki.

Smacznego!

Chocoholiczka





42 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie :) Ile ciasteczek wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 30 sztuk :).

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Polecam wszystkim czytelnikom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i zdrowe ciasteczka .
    Zapraszam do udziału w konkursie http://wulkan-smaku.pl/sewris-pyszne-pl-recenzja-i-konkurs-na-was-do-wygrania-bony/

    OdpowiedzUsuń
  5. swietne !!! Musze zrobic, moje dzieci beda zachwycone

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wyglądają pysznie. Czuję ich zapach:) Myślałaś o tym, żeby zrobić własną (foto) książkę kucharską? Pisałam o tym ostatnio na moim blogu http://blog.olemole.pl/fotoksiazka-kucharska/. Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie bakaliowe słodkości! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. witam przepyszne ciasteczka musze je zrobic. zapraszam na moj blog : leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. o mniam! własnie poszukuje fajnych, smacznych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja dieta cierpi patrząc na te zdjecia :) to coś a'la muffiny ? bo takie wydaje się ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie ciasteczko można sobie pozwolić nawet w trakcie diety :) Ciasteczka są mięciutkie - rzeczywiście troszkę jak muffiny :)

      Usuń
  11. Takie domowe Pieguski ;) bardzo fajny pomysł ;) Zabieram kilka do porannej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieguski miękkie w środku :) Przyjemnego dzionka! :)

      Usuń
  12. kocham czekolade, to jest cos dla mnie ^^^ pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  13. One muszą być pyszne;] i jeszcze nie wydają się trudne do zrobienia, więc na pewno wypróbuję przepis;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniaaaammm :D Dzisiaj zabieram się za ich robienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia koniecznie poproszę! chocoholiczka@gmail.com
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. Wyglądają smakowicie a pewnie jeszcze lepiej smakują. Na pewno spróbuję ! :)

    Zapraszam do Siebie : www.kuchniawsieci.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. KONKURS- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym!
    Konkurs będzie trwał od dziś (5 maj) do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapraszamy do konkursu, w którym można powalczyć o ruch na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka wyglądają zachęcająco i chyba są proste w przygotowaniu, może nawet mi się uda, a wtedy nie omieszkam polecić przepisu na http://kubinizm.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Od kiedy pamiętam uwielbiam takie ciasteczka - pełnoziarniste, kruche :) Z masami zawsze natychmiastowo się "zasładzałam" :) Pełnoziarnista mąką, cukier trzcinowy migdały, orzechy, suszone owoce - skład tych ciasteczek jest świetny! Świetna alternatywa dla zwykłych pszennych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem olbrzymią fanką orzechów i suszonych owoców, a w takich ciasteczkach smakują wybornie i idealnie pasują na śniadanie :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Wyglądają przepysznie. Czy mąkę żytnią można zastąpić pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja tez nigdy sie nie dowiem ile można je przechowywać :) Cała rodzina mi zjadła ciastka

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepyszne wyszły te ciasteczka. Dzieciaki raz dwa wszystkie zjadły. Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Apetyczne ciasteczka :) Aż by się je z ekranu chciało zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam kiedyś takie ciasteczka tylko nie wiem dlaczego wyszły mi naprawdę bardzo twarde... nie dało się ugryźć..

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzisiaj skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie, prosto i czekoladowo, coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają na smaczne i zdrowe, chyba nawet na diecie nie zaszkodzą.

    OdpowiedzUsuń
  28. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Smakowicie tu :)Mniam :)
    smaakowicie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Świetny przepis i piękne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mmm też jestek czekoladocholikiem dlatego dzisiaj robie sobie takie ciacha! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłem i jestem zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń