piątek, 14 października 2011

Babeczki z białą czekoladą


Babeczki przygotowane specjalnie dla mojej Przyjaciółki z okazji jej urodzin :). Są przepyszne, z kawałkami gorzkiej i w polewie z białej czekolady. Możliwe jest wiele wariantów tych babeczek - o smaku pomarańczowym, orzechowym, migdałowym i co tylko przyjdzie Wam do głowy. Cudowne także w wersji podstawowej, na którą przepis podaje poniżej za książeczką "Czekolada". Naprawdę konieczne do wypróbowania!

Składniki na ciasto:
  • 125 g  miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 2 rozkłócone jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g groszków czekoladowych (dałam 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady, można także zastąpić posiekaną białą czekoladą, orzechami, skórką pomarańczową... ;) )
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
Na lukier:
  • 240 g białej czekolady
  • 160 g chudego, kremowego twarogu
Dodatkowo:
  • cynamon, skórka starta z 1 pomarańczy, płatki migdałowe - opcjonalnie, na co akurat macie ochotę ;)
 

 


Wykonanie:

Wyłożyć blachę do babeczek papierowymi foremkami (papilotkami lub tak jak ja, po prostu wyłożyć papierem do pieczenia). Z podanego przepisu wychodzi około 18 babeczek.

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewać jajka, nie przerywając ucierania. Wlać mleko, dodać groszki czekoladowe (posiekaną czekoladę) i delikatnie wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać metalowa łyżką lub szpatułką do połączenia wszystkich składników.

Przełożyć masę do foremek (do około 1/2 wysokości) i wygładzić. Piec w temperaturze 180 st. przez około 20 minut - do tak zwanego suchego patyczka (uwaga na kawałki czekolady - będą płynne ;) ). Po upieczeniu potrzymać parę minut w formie, następnie przełożyć na kratkę metalową do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie lukru.

Roztopić czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej lub jeżeli dysponujecie kuchenką elektryczną to ustawić grzanie na bardzo niski stopień), lekko wystudzić. Utrzeć twarożek na gładką masę, dodać czekoladę i dokładnie rozetrzeć.

Posmarować masą babeczki i schładzać w lodówce przez około godzinę.

Babeczki należy wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Można je udekorować cynamonem, skórką pomarańczową, migdałami, startą czekoladą...

Smacznego!

2 komentarze:

  1. chciałabym takie babeczki dostac na swoje urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja, jesteś z Gdańska? To nie jest to rzecz niemożliwa ;)

    OdpowiedzUsuń