środa, 9 listopada 2011

Tarta z musem ekstremalnie czekoladowym



Propozycja dla prawdziwych czekoladowych smakoszy. Delikatna, krucha tarta wypełniona po brzegi rozpływającym się w ustach musem o ekstremalnie czekoladowym smaku z delikatnym aromatem whisky.
Idealna do popołudniowej kawy. Jest tak intensywnie czekoladowa, że nawet taki chocoholik jak ja, był zupełnie usatysfakcjonowany jednym kawałkiem. 
Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki, jednak pozwoliłam sobie na pewne modyfikacje. :)
Składniki na ciasto kruche:
  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 30 g pokruszonych herbatników
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
 Składniki na mus czekoladowy:
  • 100 g margaryny
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki whisky
Dodatkowo:
  • 30 g białej czekolady, bądź polewy toffi, (wg uznania do polania tarty)



Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.
Formę na tartę (28cm) smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wyklejamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Formę z ciastem wstawiamy na 30min. do lodówki. Po tym czasie ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. 



Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy do zarumienienia się ciasta ok. 15min. Najlepiej obserwować ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Odstawiamy na bok. Margarynę i śmietanę zagotowujemy, aż margaryna się rozpuści. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Na końcu dodajemy whisky.

Gotowe nadzienie wykładamy do formy. Tartę wstawiamy na co najmniej 2 godz. do lodówki. Po tym czasie dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą bądź sosem karmelowym, doskonale pasuje także bita śmietana.

Smacznego! ;)


9 komentarzy:

  1. Alez to musi smakowac... Ja whisky nie lubie, wiec pewnie zastapilabym ja rumem. A potem zezarlabym cala tarte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w domu jednego fana whisky, ale masz rację, że rum także będzie dobrze pasował. Koniecznie musisz spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no, Ty naprawdę jesteś czekozboczona :p
    Ale taka tarta... wystarczy chwila, by się zapomniec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta z taką ilością czekolady nie może nie być pyszna!!! Jesteś honorowym dawcą krwi, że tyle czekolady u Ciebie do wykorzystania?;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sowa_nie_sowa w domu zawsze mam zapas czekolady - to tak dla poczucia bezpieczeństwa ;) Domi, nazywam siebie "chocoholiczką" naprawdę nie bez powodu... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no taką tartę to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O raaaaaany! Jestem bardzo na tak! Po takiej dawce czekolady może człowiekowi odbić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można w śpiączkę zapaść ;D Ekstremalnie zakochałam się w tych wszystkich przepisach!

    OdpowiedzUsuń