Ciacho proste, nie za słodkie, lekko kwaśne, intensywnie czekoladowe. Delikatny, słodki krem waniliowy, złamany kwaśnym dżemem z porzeczek, no i tradycyjnie zwieńczone czekoladowym akcentem. Naprawdę szczerze polecam.
Składniki na ciasto:
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 4 rozkłócone jajka
- 1 łyżka kakao w proszku
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g stopionej czekolady gorzkiej
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 180 g cukru
- 2 op cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
- pół słoiczka dżemu porzeczkowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Smarujemy cienko tłuszczem blaszkę o boku 23 cm i wykładamy pergaminem. W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. Dolewamy stopniowo jajka nie przerywając miksowania. Przesiewamy do miski mąkę i kakao, delikatnie mieszamy. Dolewamy roztopioną czekoladę i starannie mieszamy.
Ciasto przelewamy do blaszki i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min - do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy w formie na około 5 minut i przekładamy na metalową kratkę.
Przygotowujemy krem waniliowym tak jak w przepisie na Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym.
Ciasto przekrawamy na pół. Smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy krem waniliowym i przykrywamy warstwą ciasta.
W garnuszku na małym ogniu roztapiamy czekoladę, dodajemy śmietankę, cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia wszystkich składników i dokładnego ich połączenia. Tak przygotowaną polewą, oblewamy ciasto.
Smacznego! ;)
Z pewnością świetnie smakuje :D Ten waniliowy krem zapowiada się przepysznie.
OdpowiedzUsuńOch, z samego patrzenia czuję rozkosz :D
OdpowiedzUsuńo mniam :) Uwielbiam wz-tkę a to chyba podobnie smkuje :)
OdpowiedzUsuńpodeslesz mi taki malenki kawaleczk tej czekoladowej pokusy?
OdpowiedzUsuńWłaśnie się rozpłynęłam z rozkoszy..
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiłe komentarze :) Schokolade - częstuj się do woli :) Moje pasje - nie pomyślałam o WZtce, ale masz racje, to coś w podobnym stylu :)
OdpowiedzUsuńczy do ciasta zamiast masła można dać margarynę?
OdpowiedzUsuńJeśli to możliwe proszę o w miarę szybką odp :)
Do ciasta jak najbardziej :) Do kremu nie polecam, bo może być wyczuwalna w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńdziękuję bardzo, bo właśnie znalazłam w lodówce tylko jedną kostkę masła..
OdpowiedzUsuńzabieram się za pieczenie :)
rewelacja !!do ciast z kremem również polecam kwaskowy dżem ja ostatnio dodawałem dżem z owoców leśnych z pińczowa, wszystkim bardzo smakowało
OdpowiedzUsuń