Propozycja na dzisiaj to przepis na błyskawiczne i przepyszne
ciasteczka czekoladowo-owsiane.
Są po prostu genialne,
bardzo słodkie, o wspaniałej konsystencji.
Bazą dla nich są płatki owsiane, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaszaleć bardziej :)
- 3 szklanki płatków owsianych
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- 120 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka
Dodatkowo (opcjonalnie):
- łyżka suszonej żurawiny (namoczonej wcześniej)
- łyżka posiekanych orzechów
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło orzechowe i mieszamy - będzie ciężko, ja użyłam dłoni :).
Masło, cukier, kakao i mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zagotowania. Gdy masa zacznie wrzeć gotujemy jeszcze przez minutę, po czym ściągamy garnuszek z palnika. Przelewamy masę do płatków, dodajemy żurawinę, orzechy i mieszamy do połączenia składników.
Dużą łyżką układamy masę na papierze do pieczenia tworząc ciasteczka - wiem, nie są bardzo urodziwe :).
Czekamy aż zastygną, co na szczęście nie trwa zbyt długo :).
Smacznego! ;)
Poniżej zdjęcie ilustrujące zastygnięte już ciasteczka.
Och, cudne! :D
OdpowiedzUsuńSłodko i czekoladowo...czyli pysznie :)!
OdpowiedzUsuńHihi :) Dokładnie tak to odbieram ;)
UsuńPozdrawiam :)
Hej ! Jestem ciekaw czy te ciastka wychodza kruche czy miekkie w konsystencji ?
OdpowiedzUsuńHmm... raczej krucho-miękkie :) , trochę takie jak cukierki czekoladowe :) Jakbyś chciał uzyskać dodatkowy efekt chrupkości, to możesz podprażyć płatki owsiane zanim dodasz je do masy :)
UsuńSuper, super, super! Bardzo czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńA nie można tego masła orzechoweo do masy dodać zamiast do płatków? mniej roboty :)
OdpowiedzUsuńCiastka pyszne ale... no własni ejest ale - płatki muszą byc poddane obróbce termicznej, nie można ich jeść na surowo, czyli trzeba je przedtem podpróżyc koniecznie na patelni kilka minut, inaczej są niezdrowe. A po drugie bardzo prosze nie pisać: dodajemy żurawin i orzechów, to nie jej poprawna polszczyzna. Dodajemy żurawinę i orzechy (na tej samej zasadzie jak oddajemy fartuch, a nie fartucha). Poza tym wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za cenne uwagi. :)
UsuńCzy mogłabym poprosić o źródło informacji dotyczącej konieczności poddawania obróbce termicznej płatków owsianych? Byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ płatki stanowią dość istotną część mojego jadłospisu. Dotychczas znana mi była jedynie informacja, że surowe płatki owsiane są zdrowsze, ponieważ w trakcie obróbki tracą część swoich cennych wartości, informacja podana przez Ciebie, Anonimowy, jest dla mnie zaskoczeniem. Będę zatem niezmiernie wdzięczna za podanie źródła :).
Pozdrawiam serdecznie