czwartek, 25 października 2012

Czekoladowe ciasteczka owsiane (bez pieczenia)


Propozycja na dzisiaj to przepis na błyskawiczne i przepyszne 
ciasteczka czekoladowo-owsiane. 
Są po prostu genialne, 
bardzo słodkie, o wspaniałej konsystencji.
 Bazą dla nich są płatki owsiane, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaszaleć bardziej :)

Składniki:  

  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 140 g skondensowanego, niesłodzonego mleka

Dodatkowo (opcjonalnie): 

  • łyżka suszonej żurawiny (namoczonej wcześniej)
  • łyżka posiekanych orzechów


Wykonanie:

Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski, dodajemy masło orzechowe i mieszamy - będzie ciężko, ja użyłam dłoni :).

Masło, cukier, kakao i mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do zagotowania. Gdy masa zacznie wrzeć gotujemy jeszcze przez minutę, po czym ściągamy garnuszek z palnika. Przelewamy masę do płatków, dodajemy żurawinę, orzechy i mieszamy do połączenia składników.

Dużą łyżką układamy masę na papierze do pieczenia tworząc ciasteczka - wiem, nie są bardzo urodziwe :).

Czekamy aż zastygną, co na szczęście nie trwa zbyt długo :).

Smacznego! ;)


Poniżej zdjęcie ilustrujące zastygnięte już ciasteczka.




9 komentarzy:

  1. Słodko i czekoladowo...czyli pysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej ! Jestem ciekaw czy te ciastka wychodza kruche czy miekkie w konsystencji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... raczej krucho-miękkie :) , trochę takie jak cukierki czekoladowe :) Jakbyś chciał uzyskać dodatkowy efekt chrupkości, to możesz podprażyć płatki owsiane zanim dodasz je do masy :)

      Usuń
  3. Super, super, super! Bardzo czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A nie można tego masła orzechoweo do masy dodać zamiast do płatków? mniej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka pyszne ale... no własni ejest ale - płatki muszą byc poddane obróbce termicznej, nie można ich jeść na surowo, czyli trzeba je przedtem podpróżyc koniecznie na patelni kilka minut, inaczej są niezdrowe. A po drugie bardzo prosze nie pisać: dodajemy żurawin i orzechów, to nie jej poprawna polszczyzna. Dodajemy żurawinę i orzechy (na tej samej zasadzie jak oddajemy fartuch, a nie fartucha). Poza tym wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cenne uwagi. :)
      Czy mogłabym poprosić o źródło informacji dotyczącej konieczności poddawania obróbce termicznej płatków owsianych? Byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ płatki stanowią dość istotną część mojego jadłospisu. Dotychczas znana mi była jedynie informacja, że surowe płatki owsiane są zdrowsze, ponieważ w trakcie obróbki tracą część swoich cennych wartości, informacja podana przez Ciebie, Anonimowy, jest dla mnie zaskoczeniem. Będę zatem niezmiernie wdzięczna za podanie źródła :).

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń