niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto bananowo-czekoladowe z pysznym kremem bananowym




Przepyszne, wilgotne, czekoladowe i jednocześnie intensywnie bananowe ciasto z delikatnym kremem bananowym...
 Mój K. stwierdził, że ciasto to zajęło miejsce w czołówce jego ulubionych wypieków :).
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu,a smakuje naprawdę obłędnie i ładnie się prezentuje.
Polecam! :)


Składniki na ciasto:

  • 250g cukru (200g wydaje się być wystarczające)
  • 250g masła
  • 3 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g dobrej gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 3-4 dojrzałe banany (zależy od wielkości)
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)
  • 5 łyżek gorącej wody(opcjonalnie)

Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:
  • 1 banan do dekoracji (skropiony sokiem z cytryny i pokrojony w plasterki)




Wykonanie:


Banany ugniatamy widelcem, czekoladę grubo ciekamy.
Cukier, miękkie masło, jajka i banany zmiksować mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minutki. (Masa będzie może być niejednolita i wyglądać na zważoną).
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i posiekaną czekoladę.
Zmniejszamy nieco obroty miksera (żeby mąka "nie uciekła":)) i stopniowo dodajemy składniki suche, miksujemy około minuty, jedynie do połączenia składników.



Ciasto przekładamy do foremki 22x22 (lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut. 
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat do całkowitego ostudzenia.



Krem bananowy.
Banana rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Serek mascarpone łączymy z cukrem - najwygodniej widelcem i dodajemy rozgnieciony banan, mieszamy do połączenia, odstawiamy, by cukier dobrze się rozpuścił.
Można połączyć z żelatyną, ale nie ma konieczności. (2 łyżeczki żelatyny zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do wystygnięcia i łączymy z kremem, po czym od razu przekładamy ciasto).
Wystudzone ciasto przekrawamy i przekładamy kremem.
Polewa:
Podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, cukier, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gotową polewą oblewamy ciacho i ozdabiamy plasterkami banana.



Smacznego!!! :)


10 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam banany:) I jeszcze do tego czekolada! Niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczka, to w takim razie to idealne ciacho dla Ciebie :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciasto prezentuje się wspaniale i z pewnością jeszcze lepiej smakuje !:) Zastanawiam się czy bardzo rośnie w trakcie pieczenia? Ponieważ mam w planie upiec je w formie muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto nie rośnie imponująco :) Myślę, że swobodnie można wypełnić papilotki do 3/4. Świetny pomysł, żeby przygotować banana-czeko muffiny :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. http://wspanialetorty.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-nominowano-nas-i-my.html zapraszamy do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygował mnie ten bananowy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i banan, moje ulubione polaczenie :) raj dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam Ciasto w formie tortu dla przyjaciółki, super wyrosło więc przekroiłam na 3 części. Do jednej dałam Twój obłędny krem do drugiej zwykłą bitą śietane (36%). To były przepyszne. 30 osób sie absolutnie zachwyciło!!! Najlepsze ciasto na świecie! Moja czołówka! Gratuluję przepisu i dziekuje za udostepnienie, takiego skarbu nie mozna chować ;) Pyszne, pyszne :) Pyszne!!

    OdpowiedzUsuń