Czekolada, cynamon, czyli lekki wstęp do świąt... :)
Mięciutkie, aromatyczne muffiny z kawałkami czekolady.
Do tego kawusia, kocyk, dobry film i przyjemny wieczór zapewniony :)
Składniki na 15 sztuk:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego
- 10 łyżek oleju
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdy otwór wypełniamy do około 3/4 wysokości. Muffiny nie wyrosną dużo.
Smacznego! ;)
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon, cukier i kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt i olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.
Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy patyczkiem. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.
Przygotowanie polewy.
Masełko rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dodajemy śmietankę, cukier, kakao i kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą ozdabiamy muffiny.
Przygotowanie polewy.
Masełko rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dodajemy śmietankę, cukier, kakao i kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą ozdabiamy muffiny.
Smacznego! ;)
Chyba się zakochałam!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione smaki :).
OdpowiedzUsuńczy zamiast śmietanki można też dać jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOgólnie muffinki bardzo lubię i w szczególności czekoladowe. Bardzo fajny przepis na takie coś znajduje się na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl oczywiście z wykorzystaniem najlepszej czekolady Wedel. Fajnie, że muffinki mają kawałki czekolady i w szczególności jak są jeszcze ciepłe to czekolada ta rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuń