niedziela, 4 listopada 2012

Muffiny cynamonowe z czekoladą


Czekolada, cynamon, czyli lekki wstęp do świąt... :) 
Mięciutkie, aromatyczne muffiny z kawałkami czekolady. 
Do tego kawusia, kocyk, dobry film i przyjemny wieczór zapewniony :)


Składniki na 15 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek oleju
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Dodatkowo na polewę:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon, cukier i kakao, w drugim łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt i olej. Suche składniki dodajemy do mokrych - mieszamy niedługo, tylko do połączenia się składników, na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdy otwór wypełniamy do około 3/4 wysokości. Muffiny nie wyrosną dużo.

Muffinki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy patyczkiem. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy zupełnie na metalowej kratce.



Przygotowanie polewy.
Masełko rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dodajemy śmietankę, cukier, kakao i kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą ozdabiamy muffiny.


Smacznego! ;)





3 komentarze:

  1. czy zamiast śmietanki można też dać jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń