(Nie)zwyczajny Murzynek, czyli klasyczne ciasto czekoladowe :). Mięciutkie, puszyste, delikatnie wilgotne. Właśnie na takie mieliśmy ochotę dzisiaj. Idealny do herbatki albo popołudniowej kawusi. :)
Przepis pochodzi z Moich Pasji z moją lekką modyfikacją. :)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 250 g masła
- 10 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 3 łyżki śmietanki 18% (może być też 12% bądź 30%, byle słodka :) )
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
- 2 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukry, mleko i przesiane kakao. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Murzynek pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Przygotowanie polewy.
Masło rozpuszczamy w gorącej śmietance, dodajemy cukier, kakao oraz kawę, mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą obficie polewamy ciacho.
Smacznego! :)
Tylko pytanie, po co babrać się w przygotowywanie polewy, jak można odlać pół szklanki masy po wystudzeniu, a przed dodaniem żółtek, mąki i piany?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
m90
A pewnie można i tak :) Widzisz, nawet o tym nie pomyślałam :)
UsuńKażdy ma swój sposób:)
UsuńMurzynek "piękny"
pozdrawiam
Robię trochę innym przepisem, ale twój wygląda równie smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Lubię takie czekoladowe przysmaki. :) Pozdrawiam. Dziękuję za komentarz na moim blogu. :)
OdpowiedzUsuń